Köylere mobil sağlık hizmeti götürülecek
Resmî kaydı ve ikameti bulunan herkesi bir aile hekimi sunan uygulamayla söz konusu yerleşim alanlarına gezici sağlık aracıyla belirli takvimsel aralıklarla gidilerek birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti sunulacak. Sigortasız olan ve yeşil kart alamayan vatandaşlar da ücret ödemeden sisteme dahil olabilecek.
Kayseri Sağlık il Müdürü Kadir Çetinkara, aile hekimliği hakkında merak edilen sorulara ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl aile hekimliği uygulamasına geçecek 35 pilot il arasında yer alan Kayseri'de uygulamaya 15 Aralıkta başlanacağını söyledi. Kentte her 3 bin 200 kişiye bir aile hekiminin koruyucu sağlık hizmeti vereceğini belirten Çetinkara, uygulamanın başlamasıyla resmi kaydı ve ikameti bulunan herkesin bir aile hekimi seçeceğini ifade etti. Kent merkezinde bölgesel planlama yapılarak insanlara en yakın doktorların ailelerle eşleştirildiğini anlatan Çetinkara, doktor sayısının yetersizliği nedeniyle küçük yerleşim alanları olan köy ve kasabalarda, belirli takvimsel aralıklarla gezi sağlık aracıyla mobil hizmet sunulacağını ifade etti. Doktor görmeyen insan kalmayacağını vurgulayan Çetinkara; "Aile hekiminin muhatap olmadığı insan kalmayacak. Merkezlerde vatandaşlara en yakın sağlık kuruluşlarındaki doktorlar tahsis edilirken köy ve kasaba gibi küçük yerleşim alanlarına mobil hizmet götürülecek. Birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti verecek olan aile hekimlerimiz tedaviyi yaptıktan sonra etkin tedavi gerekiyorsa ilgili polikliniklere sevk edecek. Bundan sonrada insanlar istediği aile hekiminde istediği hastanede tedavi olabilecek. Aile hekimlerimiz ailelerin en iyi sağlık danışmanı olacak. Bu konuda insanlar aile hekimlerine her türlü sağlık hizmetini danışabilecek." dedi.
Aile hekimlerinin anne karnındaki bebekten en yaşlı bireye kadar bütün aile fertlerinin sağlığından sorumlu olacağını dile getiren Çetinkara, "Hekimlerimizin hastalara ilişkin verileri doğru bir şekilde merkeze ulaştırabilmeleri amacıyla bilgisayar otomasyon programını tamamladık ve eğitimlerini verdik. Her 3 bin 200 nüfusa ortalama 1 hekim düşecek şekilde planlama yaptık ve 354 hekim arkadaşımızın görev bölgelerini belirledik. Sistem sayesinde hastalığın teşhisi ve tedavisinde daha kolay bir süreç yaşanacak. Aile hekimleri çalışma saatleri içinde ulaşılabilecek. Bunun dışındaki zaman dilimlerinde hastane acil servislerine başvurulacak.
Türkiye'de ilk defa 2005 yılında pilot il Düzce'de başlayan aile hekimli uygulamasına, bu yıl 3. aşama yaygınlaştırma çalışması çerçevesinde Kayseri'nin de içinde bulunduğu 35 il daha katılıyor. 35 şehirle birlikte yılsonuna kadar aile hekimliği uygulamasının yürütüldüğü il sayısı 58'e çıkacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.