"Kriz ortamında yapıcı olunmalı"
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, ekonomik kriz tartışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek, herkesin yapıcı olması anlamında sağlam öneriler üretmesinin toplumsal sorumluluk gereği olduğunu belirtti.
Salim Uslu, açıklamasında, 3 Kasım 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, krize karşı bir dizi ekonomik çözüm önerileri sunduklarını ifade etti. Uslu, HAK-İŞ'in, içinde bulunulan süreçte, kriz tellallığı ve kriz ticareti yerine sorumlu, yapıcı ve önerici bir yaklaşımla bu sorunun giderilmesine katkı sağlamayı toplumsal bir sorumluluk saydığını ifade etti.
Salim Uslu, kriz tartışmalarının, kendisinden ziyade söyleminin sertleştiği bir ortamda, Konfederasyonun önerilerinin bir bir uygulamaya konulmaya çalışılmış olmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. HAK-İŞ'in Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na sunduğu 15 öneriden uygulanmaya konulmaya çalışılan önerilerden 4 özgün öneri şöyle:
1- "Kamu finansmanını güçlendirmek amacıyla 2B arazileri konusu revize edilerek sonuçlandırılmalıdır. Ormancılığımızın geliştirilmesi ve erozyonla mücadele programlarının güçlendirilmesi kısa vadede istihdam, orta ve uzun vadede ise zenginlik yaratacaktır.
2- Döviz rezervini güçlendirmek amacıyla TOKİ yurt dışındaki yurttaşlara yönelik projeler geliştirmelidir.
3- Ekonomik kriz nedeniyle üretimini azaltan veya geçici süreyle durdurmak zorunda kalan işletmelerde çalışan işçilerin iş sözleşmelerinin devamının sağlanması için 4447 sayılı Kanunun Ek 2. maddesi uygulamaya sokulmalıdır. Çünkü ekonomik krizler karşısında hem işletmeyi hem de işçiyi korumak sosyal yükümlülüktür. İşçilerin işsiz kalma riski ya da gelirden yoksunluk riski bu kanunun işletilmesiyle önemli ölçüde önlenebilir.
4- İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları (amacı dışına çıkılmadan) iyileştirilmeli, işsizlik ödeneği artırılmalı ve süresi yeniden gözden geçirilip uzatılmalıdır.
Diğer taraftan, son günlerde İşsizlik Sigortası Fonu'nun 2.5 milyar YTL'ye yakın bir kısmının bankalar aracılığıyla reel sektöre kredi olarak kullandırılabileceğine dair basında haberler yeraldığına işaret edilen Hak-İş açıklamasında, böyle bir kaynak transferinin yapılmasının doğru bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Ayrıca, İşsizlik Sigortasına ilişkin yapılacak çalışmalarda işçi kesiminin görüşleri alınmalıdır. İçinde bulunduğumuz dönemde işverenlere kaynak transferi yapmak yerine tüketici politikalarını destekleyecek önlemlerin alınması, asgari gelir desteği uygulamasının devreye sokulması daha uygun bir yöntem olacaktır. Asgari ücret, emekli maaşları, işsizlik ödeneği, toplu iş görüşmeleri ve sözleşmelerinde yapılacak iyileştirmeler iç talebi canlandıracak önemli bir enstrüman olarak değerlendirilmelidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.