Alkol, kalp damar hastalıklarını arttırıyor
Prof. Dr. Uyan, yaptığı açıklamada, aşırı alkol alımının toksik kardiyomiyopatinin 'kalp adalesinin zehirlenmeye bağlı kasılmasının bozulması' ana sebebi olduğunu belirterek, "Dünyada kalp hastalıklarında ilk sırayı kalp damar hastalıklarından kaynaklanan bozukluklar oluşturmaktadır." dedi.
ALKOL, BEYNİ KÜÇÜLTÜYOR
Sosyo ekonomik durum, yaşam tarzı gibi faktörlerin alkol ve kalp damar hastalıkları arasındaki ilişkiyi etkileyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Uyan, şunları kaydetti: "Kalp damarlarını bozan temelde damar sertliğidir. Damar sertliği, vücuttaki tüm damarları etkileyen bir hastalıktır. Kalp damarlarında, yağdan zengin plaklar çatlayarak üzerine pıhtı oturup ve kalp krizi ya da ani ölüme neden olabilmektedir. Aort damarındaki plaklar çatlayıp pıhtı atarak felce neden olmaktadır. Boyun damarlarındaki plakların yırtılarak üzerine pıhtı oturması ile boyun damarları daralmakta ve sonuçta pıhtı kaynaklı felç ile neticelenmektedir."
Prof. Dr. Uyan, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik ve sigara gibi risk faktörlerinin varlığının damar sertliğinin ilerlemesini hızlandırdığını ve plak yırtılmasından kaynaklanabilecek pıhtı atmalarını tetikleyebildiğini ifade etti.
Ani ölümlerin yüzde 60'ına kalp hastalıklarının sebep olduğunu aktaran Prof. Uyan, şunları söyledi: "Alkol ile kalp ritim bozuklukları ve ani ölüm arasında bir ilişki vardır. Bir çalışmada ani ölümlerin yüzde 5-50'sinin alkole bağlı olduğu gösterilmiştir. Aşırı alkol tüketimi 'günde 90-100 g'; koroner kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon, ritim bozuklukları, kardiyomiyopati, kalp yetersizliği, metabolik sendrom riskini artırmaktadır. Aşırı alkol tüketimi oksidatif stresi artırır, buda kalp-damar sisteminde istenmeyen yan etkilere neden olmaktadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.