Irak Türk Askeri İçin BM'ye Gidecek

Irak Türk Askeri İçin BM'ye Gidecek
Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığına ilişkin verdiği sürenin dolması halinde BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracak.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'den Musul'a gelen askerlerin çekilmemesi halinde Dışişleri Bakanlığı'nınBMGK'ye resmi şikayette bulunacağı belirtildi.

Cemal açıklamasında, Bağdat'ın Ankara ile ikili ilişkilerini sürdürmekten yana olduğunu belirterek Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini kaydetti. Sözcü, Caferi'nin görüşmede Çavuşoğlu'na Irak'ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdiğini ve verilen süre zarfında Türk askerinin çekilmesi yönündeki talebini yinelediğini aktardı.

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.