Dolar fiyatları ne kadar oldu? FED kararı açıkladı, işte dolar fiyatları bugün

Dolar fiyatları ne kadar oldu? FED kararı açıkladı, işte dolar fiyatları bugün
Dolar fiyatları bugün ne kadar oldu 17 Aralık dolar fiyatları hakında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Dolar fiyatları bugün ne kadar işte detaylı bilgiler...

Dolar fiyatları bugün ne kadar oldu 17 Aralık dolar fiyatları hakında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Dolar fiyatları bugün ne kadar işte detaylı bilgiler... İstanbul Kapalıçarşı'da 2,9630 liradan alınan dolar 2,9660 liradan, 3,2430 liradan alınan euro ise 3,2470 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 2,9560 liradan, euro ise 3,2390 liradan satılmıştı.  Fed 10 yıl aradan sonra faizleri ilk kez artırdı. FED 2 gün süren toplantının ardından faizleri 25 baz puan yükseltirken, işte uzmanların konuya ilişkin yorumları.

 DOLAR/TL'DE BEKLENTİ NE?
 
Uzun zamandır beklenen Amerika Merkez Bankası FED’in iki gün süren toplantısı sona erdi ve FED yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artışına giderek 25 baz puanlık faiz artırımı ile genişlemeci politika dönemine son vermiş oldu. Hatırlanacağı üzere FED, 2008 yılında başladığı parasal genişleme serüvenini 2014 yılı Ekim ayında sonlandırmıştı. Bu dönemin sona ermesinin ardından yaklaşık bir yıl sonra piyasa ilk faiz artışına tanıklık etmiş oldu. Bilindiği gibi FED Başkanı J. Yellen’ın faiz artırımı hususunda Aralık ayını işaret eden açıklamalarının ardından faiz artırımının zamanlamasından çok ne oranda faiz artırımı gerçekleştireceği merak konusuydu. 25 baz puanlık artış konusunda hemfikir olan piyasaların beklentisi gerçekleşti. Karar sonrası açıklamalarda bulunan FED Başkanı Yellen, faiz artırımı konusunda şartların yerine geldiği için faiz artırdıklarını belirterek ilk faiz artırımının önemini abartmamak gerektiğine ve FED’in ihtiyatlı ve kademeli bir şekilde hareket edeceğine vurgu yaptı.
 
Faiz kararı ve Yellen’ın açıklamalarını piyasa açısından değerlendirecek olursak, hem piyasanın fiyatladığı beklentinin gerçekleşmiş olması hem de kademeli artışa tekrar vurgu yapılması Türk Lirası varlıkları açısından olumsuz bir tablonun önüne geçmiş oldu. Gelişmekte olan para birimleri karşısında dolar değer kaybederken, döviz kurunun da 2.92 seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz. 2.92 seviyesinin altında fiyatlamanın söz konusu olması durumunda 2.90-2.89 bandına doğru bir geri çekilme söz konusu olabilir. Türk Lirası’ndaki pozitif görünüme bağlı olarak bist endeksinde de yukarı yönlü açılış bekleyebiliriz.
 
FED kararından en çok etkilenmesi beklenen ons altını değerlendirecek olursak, piyasa beklentilerine paralel bir kararın açıklanmış olması altın fiyatlarında kayda değer bir hareketliliğe sebep olmadı diyebiliriz. Beklentinin önceden fiyatlanması bu hareketliliği sınırlı kıldı. Dolayısıyla 1060-1055 aralığı altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece altında rahatlama görebiliriz ve yukarı yönlü hareketler izlenebiliriz. Ancak alımların hız kazanabilmesi için 1085 direncinin aşılması gerekmektedir.
 
ABD para birmi, geçen haftanın son işlem gününde test ettiği 2.98 lira sınırını bugün yeniden aştı. dolar 2.8929 liraya kadar çıkarken, euro da 3.2838 liraya yükseldi. Dövizdeki yukarı yönlü baskılar hisse senetlerine satış getirdi ve borsa İstanbul Endeksi yüzde 2.87 düşüşle 70 bin 280 puan düzeyine çekildi.
 
Fed faizlere ilişkin kararına, Çarşamba gecesi açıklayacak. işlemcimlerin yıl sonuna doğru pozisyon almakta isteksiz davranmaları nedeniyle hacimlerin normal günlere göre büyük ölçüde azalması, döviz ve borsada hareketlerin de daha keskin olması bekleniyor.
 
Fed kararı öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde geçen hafta hızlanan çıkışlarla Cuma günü illikit piyasada 2.9875 ile 6 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar/TL'de ve benzer gelişmekte olan para birimlerinde dolara karşı değer kaybının devam edip etmeyeceği izlenecek.
 
Cuma günü akşam saatlerinde 2.9875'i test eden dolar/TL, bu Sabah 2.9632/2.9645 seviyesinde işlem gördü. Cuma günü 3.1350'yi test eden sepet bazında TL ise bu sabah güne 3.1065/3.1078; 3.2850'yi test eden euro/TL ise 3.2496/3.2513 seviyesinde başladı.
 
Bankacılar hem TL'de hem de genel olarak global piyasalarda sert hareketlerin görülmesinin yeni yılın yaklaşması nedeniyle yeni pozisyon almak konusundaki isteksizlikten dolayı hacimlerin normal günlere göre hatırı sayılır azalışından kaynaklandığını söylediler.
 
HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Piyasalar çakılan petrol fiyatları ve Güney Afrika kaynaklı yönetişim kaygılarından ötürü çok satıcılı bir haftayı geride bıraktı. Çin'den hafta sonunda gelen umut verici makro veriler ve Güney Afrika'da sorunun çözüme kavuştuğu umudu bugün tepki niteliğinde bir havaya neden olabilir" dedi ve ekledi: "Ama bu haftanın piyasalar açısından assolisti FED olacak, Çarşamba gecesi açıklanacak karar piyasaların yakın gelecekteki seyri üzerinde belirleyici olacak."

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Altın fiyatları yatırımcıların Fed faiz kararını beklemesiyle beraber yükseliş gerçekleştirdi. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.5 yükselerek 1,065.60 dolar olurken, geçtiğimiz iki seansta değer kaybetmişti.
KAPALIÇARŞI ALTIN FİYATLARI BUGÜN

 İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 102,40 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 687,00 lira oldu.

BORSA 72 BİN PUANDA DENGELENDİ

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,06 değer kaybederek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 72.113,93 puandan girdi.
BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 42,86 puan azalırken toplam işlem hacmi 1,7 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,35 yükseldi, holding endeksi yüzde 0,28 düşüş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,42 ile "spor", en çok değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 1,32 ile "madencilik" oldu.


Güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, ilk yarı boyunca en düşük 71.397,03, en yüksek 72.312,97 puan aralığında dalgalı bir seyir izledi. Avro Bölgesi'nde açıklanan imalat sanayi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle moral bulan pay piyasaları, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde dünkü pozitif görünümünü korumaya çalıştı.
Analistler, öğleden sonra ABD'de sanayi üretimi başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, Fed kararı öncesinde dalgalı seyrin devam edebileceğini, endeksin 72.500 seviyesinin direnç, 71.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.