Tüzmen'in 2009 öngörüsü
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan ekonomik kriz neticesinde kuralsız bir piyasaya doğru gidiş olduğunu söyledi. Tüzmen, "Zaten kuralsız bir sermaye piyasasından dolayı bu hale gelindi. Bu sürenin yaklaşık iki yıl sürmesi bekleniyor." dedi.
Türk-Japon İş Konseyi Toplantısı'nda konuşan Kürşad Tüzmen, küresel krizin geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kriz ile birlikte kuralsız bir dönemin başladığını, dünyanın finans piyasalarındaki kuralsızlıktan doğan bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğunu aktardı. Tüzmen, "Şu anda dünya ticaretinde de kuralsızlıklar var. Herkesin kendi gemisini kurtarmaya çalıştığı bir döneme doğru gidiliyor." ifadelerini kullandı.
Kasım ayında ihracatta yüzde 20, ithalatta ise yüzde 30 gerileme olduğuna işaret eder Tümzen, "En büyük sorun ihracatın finansmanında. Eximbank kaynaklarının güçlendirerek, etkinliğimizi sürdürmek istiyoruz. Kurdaki değişikliklerin ardından daha cazip olan kendi ara malımızı kullanmak ve dış sermayenin yatırımları neticesindeki ürünlerin ihracı ile ihracatı desteklemeyi düşünüyoruz." diye konuştu. Döviz kurlarındaki dalgalanmayla ilgili olarak da, "Dolar-YTL paritesi şu anda uygun bir ortam sağlıyor. Ama bizim için o yıkıcı etkisini şu ana kadar yapmış bulundu. Nakit akış tablolarında sıkıntı yaşandığı için toparlanma süresinin çok daha hızlandırılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Görüntü var sesi yükseltmek lazım"
Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerle ile ilgili olarak, "Görüntü iyi ama bize biraz da ses lazım. Bu ilişkilerin neticelerini görmek istiyoruz. Tam zamanıdır diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
İki ülkenin siyasi ilişkilerinde hiçbir sorun bulunmadığını, bütün dünya platformlarında iki ülkenin birbirlerini desteklediğini ifade eden Tüzmen, "Siyasi ilişkilerde sıkıntı olan ülkelerde dahi gerçekleştirdiğimiz dış ticaret başarısını maalesef Japonya ile gerçekleştiremedik. Bazı ülkelerle yüzde 35 ihracat artışları sağlarken, Japonya'da bunu başaramadık." dedi.
Tüzmen, 1990 yılında toplam ithalatın içinde Japonya'nın payı yüzde 5 iken bu rakamın geçen yıl yüzde 2'ye gerilediğini aktardı. İkili ticaretin 2008 yılı Ocak-Eylül döneminde yüzde 27 artarak 3,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Yıl sonu itibariyle da rakamın küresel krize rağmen 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Japonya'nın Türkiye'de yatırımlarının bulunduğu otomotiv, otomotiv yan sanayii, inşaat ve elektronik sektörlerinin yanı sıra enerji ve iletişim alanlarında Japon firmaları için önemli fırsatlar bulunduğunu da kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.