Doğalgaz Depolarına İhtiyaç Var Mı?

Doğalgaz Depolarına İhtiyaç Var Mı?
Türkiye’nin Rusya’yla yaşadığı siyasi gerilimin doğalgaza nasıl etki edeceği konusunda tartışmalar sürüyor.

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından yaşanan gerilim, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin belirsizliğine neden oldu, en başta ise doğalgazın kesilip kesilmeyeceği konuşuldu. Uzmanlar, en acil çözüm olarak enerji depolama sistemlerini işaret etti.

Türkiye kullandığı yaklaşık 50 milyar metreküpün, yaklaşık 26 milyar metreküpünü Rusya’dan alıyor. Atılım Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Albostan, doğalgazda mevcut şartları şöyle yorumluyor: “

*Doğalgaz andlaşmasının ekonomik koşulları ağır yaptırımlar içerdiği için gazı direk kesmeyebilirler ama mücbir sebeplerle ağır kış şartları oldu diye kesilirse, yeterli depolama sistemimiz olmadığı için ülke olarak büyük problem yaşayabiliriz.
*Stratejik olarak depolama sorununu çözmemiz lazım. Katar’dan gaz gelmesi aylar sürer, onun sıvılaştırma yöntemi ile yapılması gerekir ve bu işlem de hem gaz maliyetini artırır hem de zaman alır.
*Türkiye’nin acilen depolama sistemine geçmesi gerekiyor,tahmin ediyorum gaz kesilirse 3 günlük  doğalgaz depomuz dahi yok. Dünya standartlarında olduğu gibi en az 25-30 gün yetecek enerji deposu olması lazım. Doğalgazı dışarıdan alıyorsak en azından depolanma yönünü dünya standartlarına göre yapmamız gerekiyor. Doğalgaz kesilirse düşük basınçla ancak borulardakini kullanabileceğiz…”
İklim değişikliğinin etkilerine de değinen Prof. Dr. Ayhan Albostan’nın, Türkiye’nin enerji tüketiminin yüzde 90 oranında fosil kaynaklardan sağladığını, yenilenebilir enerjiyle karşılanması için de farklı alternatiflerin bir arada kullanılması gerektiğini ifade etti.

Doğal kaynakları enerjiye çevirme düşüncesiyle yüksek oranda fosil yakıt kullanıldığını söyleyen Albostan, “Kömürü çıkarmaya başlarken çevreye zarar veriliyor. Türkiye sahip olduğu birincil enerji kaynaklarını çevirmek istiyor ancak yapılan elektrik santrallerinin atıklarının kontrollerinin gerektiği ölçüde yapıldığı söylenemez. İnşaat yapılıyor, ruhsat alınıyor ama teknik donanımın ve filtrasyonun yeterliliği tartışma konusu. Kömür çıkarma yöntemleri çevreye zarar veriyor, ağaçlar kesiliyor, yeşil alan azalıyor kömürü çıkarmak için…” dedi.

1 milyar metreküp gazın depolanması hedeflenen Çin Tianchen Engineering Şirketi’nin yaptığı Tuz Gölü Depolama Projesi kapsamında Aksaray Sultanhanı’nda,12 depo yapıldı. Türkiye, Rusya krizinin ardından da 6 deponun daha yapılması için harekete geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.