Paralel Genelkurmay'ın Santralini Dinlemiş

Paralel Genelkurmay'ın Santralini Dinlemiş
Paralel Yapı'nın 25 bin dolara yurtdışından aldığı cihazla 11 yıl Genelkurmay'ı dinlediği belirlendi. En çok dinleme ise Başbuğ döneminde!

Genelkurmay Başkanlığı ana santralinin, nano teknolojili bir sistemle 2004'ten itibaren 11 yıl dinlendiği ortaya çıktı. Akıllara durgunluk veren askeri casusluk skandalı, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nınParalel Yapı ile ilgili geçen yıl başlattığı soruşturma üzerine gün yüzüne çıktı. 

BİLİRKİŞİLER İZ SÜRÜYOR 

2011'de, sahte askeri casusluk davasıyla pek çok subayı tasfiye eden Paralel Yapı'nın Genelkurmay'da büyük bir telekulak sistemi kurup casusluk amacıyla bilgi topladığı ortaya çıktı. Toplam 500 bin illegal telefon kaydı yapıldı. "As.Sav: 88865030-2014/403-205" numaralı soruşturmayı yürüten Genelkurmay Askeri Savcısı Kurtuluş Kaya tarafından görevlendirilen bilirkişiler, İstihbarat Başkanlığı'nda 60 bin, Psikolojik Harekât Başkanlığı'nda 15 bin, Adli Müşavirlik'te 30 bin, Yunanistan Dairesi'nde 12 bin ve Kıbrıs Değerlendirme Dairesi'nde 5 bin görüşme kaydedildiğini tespit etti. Savcı Kurtuluş Kaya'nın görevlendirdiği 3 bilirkişi, yasadışı dinlemelerin 2004-2015 arasında ve İstihbarat Başkanlığı, Psikolojik Harekât Başkanlığı, Yunanistan ve Kıbrıs Değerlendirme Daireleri, Adli Müşavirlik gibi stratejik birimlerde yoğunlaştığını saptadı. 

ŞÜPHELİ ALBAY KAYIP...

Ana santrale takılan dinleme cihazının alımının resmi kayıtlardaki bütün izlerinin silindiği de ortaya çıktı. Askeri savcılık çok kanallı dinleme cihazını yurtdışından hangi firmaların getirebileceğini araştırırken, şüpheli subayların HTS kayıtlarından İstanbul Ataşehir'deki MERPA İletişim Sistemleri Ltd. Şti. adlı firmayla organik ilişkisi saptandı. Askeri savcılık tarafından ifadeye çağrılan firma yetkilileriyse askeri casusluk iddialarını kabul etmedi. Askeri Savcılık, cihazın alımından sorumlu bir tuğgeneralin de ifadesini aldı. Tuğgeneral, altında görev yapan bir albayın kendisine "Ana santrale yedek malzeme alımının yapılması şart" dediğini, İstanbul'daki firmaya ait faturaların ayrıntılarında ise kesinlikle cihaza yönelik marka veya model belirtilmediğini aktardı. Tuğgeneral cihaz alımındaki imzanın kendisine ait olduğunu kabul etti ve söz konusu albay tarafından yanıltıldığını iddia etti. Söz konusu şüpheli albayınsa emeklilik dilekçesi verip kayıplara karıştığı ortaya çıktı.

EN ÇOK DİNLEME İLKER BAŞBUĞ DÖNEMİNDE...

Bütün kayıtların kriptolu sistemlerle karargâh dışına çıkarıldığı da belirlendi. Telefon kayıtlarının Paralel Yapı arşivine girdiği, oradan da yabancı gizli servislere sızdırıldığından şüphe ediliyor. Dinlemeler en yoğun olarak da, Paralel Yapı kumpası ile 2 yıl cezaevinde kalan eski Genelkurmay Başkanı İlker Bağbuğ döneminde yaşanmış. 

AYNI ANDA, 150 HATTI BİRDEN KAYDA ALDILAR

Genelkurmay santraline takılan telekulak cihazının çok kanallı kayıt edebilme özelliği bulunuyordu. Cihaz aynı anda 150 hattı dinlerken, hem ana bellek karta kayıt ediyor, hem de anında DVD'ye yazdırabiliyordu. Bu gelişmiş cihazın Paralel bir firma aracılığıyla 25 bin dolara yurtdışından getirtildiği öğrenildi. Cihaz, Paralel Yapı'ya mensup bir albay tarafından ana santrale teknik yedek malzeme alımı altında faturalandırıldı, yani faturası bile Genelkurmay Başkanlığı'na ödettirildi.

 Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.