"Tarımda köklü değişiklik yapılmalı"

"Tarımda köklü değişiklik yapılmalı"
İTB Başkanı Kesen: Tarımda prim sisteminde köklü değişiklikler yapılmalı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, Türkiye'de üretim maliyetlerinin yüksek olmasına karşın destekleme prim ödemelerinde etkinliğin sağlanamamasının, tarımda yaşanan en hayati sorunlardan biri olduğunu söyledi. 

Mevcut prim sisteminde köklü değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Kesen, halihazırdaki uygulamanın tersine, desteklenecek ürünlerin ve destek miktarının önceden belirlenerek buna uygun bütçe oluşturulmasını istedi. 

Dünya fiyatları veri kabul edildiğinde, yurtiçindeki yüksek maliyetlerle uluslararası alanda rekabet etme imkanının ortadan kalktığını vurgulayan Kesen, "Bu nedenle yurtiçi tarımsal ürün fiyatları, ne üreticiyi ne de sanayiciyi memnun etmektedir" dedi. 

Üretimi yönlendirmek, üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla bazı ürünlere yapılan prim ödemesi desteğinin yeni bir sistemde uygulanması ve miktarının arttırılması gerektiğini vurgulayan Kesen, şunları söyledi: "Mevcut uygulama, üreticinin prim ödemelerinden yararlanmadaki etkinliğini azaltmakta ve ödemelerin üretimi yönlendirme amacına faydalı olamamaktadır. Örneğin, kilogramına en fazla miktarda destekleme ödemesi yapılan kütlü pamuğun üretimi son yıllarda önemli miktarda azalmıştır.Tarımsal amaçlı olarak kullanılan motorin ve benzinde ÖTV kaldırılmalıdır. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli, gübrede yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 1'e düşürülmelidir."

Kesen, destekleme primi miktarlarının üreticinin artan maliyetlerini karşılayabilecek, dünyadaki rakip üreticilerle rekabet edebilecek ve üretimini sürdürmesini teşvik edecek düzeyde olması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu: "Prim ödemeleri daha erkene alınmalıdır. Ülkemiz için stratejik öneme sahip ürünlerde yapılacak prim ödemesi 3 veya 5 yıllık periyotlar için tespit edilmelidir. Üretici de üretim kararlarını buna göre vermelidir. Mevcut sistemde destekleme prim ödemeleri için bir bütçe ayrılmakta ve destekleme yapılacak ürünler ve destek miktarları bu bütçeye göre belirlenmektedir. Ancak, doğru olan önce desteklenecek ürünlerin ve destek miktarının belirlenmesi ardından buna uygun bir bütçe oluşturulmasıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.