Bayramlarda ikramlar, beslenme düzenini bozuyor
Bayramda aşırı tatlı ve kurban eti tüketiminden kaynaklanan sıkıntı yaşanabileceğini belirten Dr. Orhan Kaşlıoğlu, bayramın ardından beslenme alışkanlığının düzene konulmasının sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.
Kaşlıoğlu, "Normal beslenme düzenine geçildiğinde öğün sayısını altıya çıkarmak ve her öğünde mideyi çok fazla doldurulmamak gerekir. Mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda salam, sosis, sucuk gibi besinler yerine daha sağlıklı olan peynir, zeytin, bal, yumurta, tereyağı, kepekli ekmek, süt, çay gibi besinler tercih edilmelidir. Saat 10.00 gibi de kuşlukta meyvelerden oluşan ara öğün yenmelidir. Çok ağır olmayan bir öğle yemeği, ikindi vakti hafif bir kahvaltı, ağır olmayan bir akşam yemeği ve gece saat 21.00 gibi yine meyveden oluşan bir öğün bayramda da sağlıklı bir beslenme biçimi olacaktır." diye konuştu.
Öğünlerde ağır, yağlı ve tuzlu yemekler ile kızartmalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kaşlıoğlu, "Bunların yerine sebze yemekleri, haşlama gibi daha sağlıklı besinler tüketilmelidir. Her gün mutlaka 1 buçuk -2 litre sıvı almaya özen gösterilmelidir. Yoğurt, sebze yemekleri ve meyve yemek bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Öğünlerde meyve ve yoğurt gibi besinler sağlığımıza en uygun besinlerdir. Kabızlığa karşı lifli besinleri tüketmek gerekmektedir." şeklinde konuştu.
Kaşlıoğlu, şunları kaydetti: "Özellikle bayramlarda dost ve akraba ziyaretleri sırasında çoğu zaman normal zamanlarda olduğundan çok daha fazla tatlı, gazlı içecek ya da çay, kahve, kuruyemiş hatta yemek yenilmesi mide sorunlarının bayram günlerinde daha fazla yaşanmasına neden olabilmekte. Bayramda kurban kesilmesi ve eş dost ziyaretlerinde aşırı tatlı tüketimi nedeniyle, dengesiz beslenildiği bir gerçek. Daha da önemlisi kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, alerji, böbrek hastalığı, mide bağırsak hastalıkları olanlar bu fazla ve dengesiz beslenmeden çok daha fazla etkilenmekte, bazen bayramı hastanede, acil serviste geçirmek zorunda kalabilmekte."
Toplum olarak kötü alışkanlıklardan birinin de misafirlere ikram edilirken ısrar edilmesi olduğuna dikkat çeken Kaşlıoğlu, "Hatta sağlık sorunu olanlara bile, ikram ettiğimiz gıdalardan bir parça yemelerinin zarar vermeyeceği gibi anlamsız ısrarlara sık rastlanmaktadır. Dostlarımızın sağlık sorunu yaşamasını istemeyeceğimize göre, böyle bir durumda ısrar etmenin daha doğru olacağını bilmeliyiz." dedi.
Kaşlıoğlu, bayramda çok fazla tatlı ve beraberinde et tüketmenin hem mideye yük olduğunu, hem de çok fazla kalori alarak şişmanlamaya zemin hazırlayabildiğini, bu nedenle hamur tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve ikram etmeyi alışkanlık haline getirmek gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.