Ekonomide Bu Gidiş Nereye?

Ekonomide Bu Gidiş Nereye?
Son aylarda şiddetini iyice artıran terör olayları ülke gündeminin birinci sırasında yer alırken, ekonomi gözlerden kaçıyor.

Son bir yılda ekonomideki kötü gidiş nedeniyle Türkiye’nin önde gelen pek çok firması iflas erteleme istedi. Batmanın eşiğine gelen firmalar kapılarına kilit vurmaları halinde binlerce kişi işsiz kalacak. Bulundukları illerde ekonomiyi canlandıran bu firmaların kapanması Anadolu kaplanlarının ölümü anlamına geliyor.

İLK 100’DEKİ ŞİRKETLERDEN İFLAS ERTELEMELER

Bankaların kredileri çekmesi, komşu ülkelerle ilişkilerin bozulması, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması gibi nedenlerle sıkıntıya giren ve ilk 100 sanayi kuruluşları arasına giren bazı firmalar bile iflas erteleme istiyor.

YARIM ASIRLIK ŞİRKET DE İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Beyaz et sektöründe önde gelen markalardan Köytür Piliç de iflas erteleme istedi. Köytür Piliç’in sahibi Yemsel Tavukçuluk A.Ş, mahkemeye başvurarak nSamsun Yem Sanayi ve Tic. A.Ş. nÇakıroğlu Gıda Tarım Ürünleri Hayvancılık ve Yem Tavukçuluk Nak. Tic. ve San A.Ş. nYemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem Hammaddeleri San ve Tic A.Ş için iflas erteleme istedi. Çakıroğlu Yem, yarım asırdan fazla geçmişi olan bir firma.

DEVLER LİGİNDE 265. SIRADAYDI

İflas erteleme isteyen diğer firma ise İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olan Doğa Gıda oldu. nDoğa Grup Yemeklik Yağ Pazarlama Satış ve Dağıtım İth. İhr. A.Ş. nDoğa Organik Gıda ve Tarım Ürünleri Üretim ve Ticaret İthalat İhracat A.Ş nMidas Yağ Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. İth. İhr. Ltd. Şti. nDoğa Zirai Ürünler Hububat ve Bakliyat Alım Satım Pazarlama Depolama İth. İhr. A.Ş. nGranpak Tarım Ürünleri Depolama ve Ticaret A.Ş. iflas erteleme istenen şirketler listesinde yer aldı.

NURSAN, İLK 100’DEYDİ

Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi şirketi arasında yer alan, 1 milyar lira cirolu Nursan Çelik, üretimi durdurdu. Fabrikada çalışan bine yakın işçi evlerine gönderildi.

2 BİN İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORDU

Türkiye’nin tekstil sektörünün önde gelen markalarından olan ve 381 mağazası bulunan Leke Jeans, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması nedenleriyle iflas erteleme istedi.

RUSYA KRİZİ AYNES’İ İFLASA SÜRÜKLEDİ

Gıda devi Denizli ekonomisinin can damarlarından biri olan Aynes, iflasın eşiğine geldi. Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes Gıda, Türkiye’nin yaşadığı sorunlar nedeniyle Rusya, Irak ve Suriye’deki pazarını kaybetti.

AKARYAKIT DEVİ PETROTÜRK DE SIKINTIDA

Türkiye genelinde 230’a yakın akaryakıt bayisi bulunan PETROTÜRK de mahkemeden iflas erteleme istedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FABRİKASI DA AYNI

Uşak için önemi büyük olan Sesli Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sespa İhracat ve Pazarlama Anonim Şirketi, Eten-Sesli Enerji Sanayi Ticaret A.Ş., Sesli Pazarlama Anonim Şirketi ve Sesli Mağazacılık A.Ş. de iflas erteleme istedi. İflas erteleme isteyen şirketlerden Sesli Battaniye Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olarak biliniyor.

KRİZ SIKINTIYA SOKTU

Bebek ve çocuk giysileri sektörünün önde gelen firmalarından Aziz Bebe Tekstil Giyim ve Tic. A.Ş. iflas erteleme istedi.

GOLD DA MAHKEMEDE...

Türkiye’nin önde gelen teknoloji markalarından Gold Teknoloji Marketleri de iflas erteleme için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için kayyum atadı.

BAKLİYAT DEVİ DÖVİZ ARTIŞINA DİRENEMEDİ

Türkiye bakliyat sektörünün en büyük firmalarından 65 yıllık geçmişi olan Sezon Pirinç iflas erteleme istedi. Mahkeme, hacizlere karşı korumaya almak için şirkete tedbir kararı verip kayyum atadı.

Üstüste gelen zamlarla vatandaşlar zor günler geçirirken; doların artması, Rusya gibi tarımda ihracat üssü komşularla ilişkilerin bozulması ve bankaların kredileri geri çekmesi gibi nedenlerle iflas erteleme isteyen büyük firmalar her geçen gün artıyor. Teknolojiden tekstile, inşaattan gıdaya kadar birçok sektörün önde gelen marka firmaları, iflas etmemek için iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurdu. Bu firmalar arasında ilk 100 sanayi kuruluşu arasına giren, yarım asırlık mazisi olan, binlerce işçi çalıştıran firmalar da bulunuyor.

NURSAN, İLK 100’DEYDİ

Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi şirketi arasında yer alan Nursan Çelik, üretimi durdurdu. Fabrikada çalışan bine yakın işçi evlerine gönderildi. Bir milyar lira cirolu şirketin, yeniden faaliyete başlayıp başlamayacağı ise belirsizliğini koruyor. Nursan Çelik, doğrudan çalışanları yanı sıra, 40’ı bulan taşeronları ile birlikte binlerce kişiye ekmek sağlıyordu.

YARIM ASIRLIK ŞİRKET DE İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Beyaz et sektöründe önde gelen markalardan Köytür Piliç de iflas erteleme istedi. Köytür Piliç’in sahibi Yemsel Tavukçuluk A.Ş, mahkemeye başvurarak Samsun Yem Sanayi ve Tic. A.Ş., Çakıroğlu Gıda Tarım Ürünleri Hayvancılık ve Yem Tavukçuluk Nak. Tic. ve San A.Ş., Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem Hammaddeleri San ve Tic A.Ş için iflas erteleme istedi. Yarım asırdan fazla geçmişi olan Çakıroğlu Yem, sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alıyordu.

2 BİN İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORDU

Türkiye’nin tekstil sektörünün önde gelen markalarından olan ve Türkiye genelinde 381 mağazası bulunan Leke Jeans, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması nedenleriyle iflas erteleme istedi. Mahkeme iflas erteleme isteyen şirket hakkında tedbir kararı verip kayyım atadı. 2 bine yakın kişinin çalıştığı Leke Jeans’in yıllık 250 milyon lira civarında cirosu bulunuyor. Leke Jeans ürünleri, iç piyasanın yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerine de ihraç ediliyor.

RUSYA KRİZİ AYNES’İ İFLAS’A SÜRÜKLEDİ

Komşu ülkelerle yaşanan sıkıntı, gıda devi Denizli ekonomisinin can damarlarından biri olan Aynes’i iflasın eşiğine getirdi. Denizli merkezli ve Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes Gıda, Türkiye’nin yaşadığı sorunlar nedeniyle Rusya, Irak ve Suriye’deki pazarını kaybetti. Zor duruma düşen şirket iflas erteleme istedi. Aynes Gıda, AB ve Rusya’ya süt ihracat iznini alıp, ilk süt ihracatını gerçekleştiren firma. Mahkeme Aynes hakkında yapılmış veya yapılacak icra takipleri ile ihtiyati haciz ve tedbir uygulamalarının durdurulmasına karar verdi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FABRİKASI DA AYNI

Uşak ekonomisi için önemi büyük olan Sesli Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Sespa İhracat ve Pazarlama Anonim Şirketi, Eten-Sesli Enerji Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Sesli Pazarlama Anonim Şirketi ve Sesli Mağazacılık Anonim Şirketi de iflas erteleme istedi. İflas erteleme isteyen şirketlerden Sesli Battaniye Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olarak biliniyor. Mahkeme şirketler için tedbir kararı vererek kayyım atadı. Sesli Tekstil’in yarım asırlık geçmişi bulunuyor. Sesli Tekstil, 5 kıtada 50’yi aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin mali sıkıntıya düşmesine, kurlardaki yükseliş ve talep daralması neden oldu.

GOLD DA MAHKEMEYE BAŞVURDU

Türkiye’nin önde gelen teknoloji markalarından Gold Teknoloji Marketleri de iflas erteleme için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için kayyım atadı. Gold Grubu, 2012-2014 döneminde 5 milyar liraya yakın ciro elde etmişti. 2014 yılına 56 mağazayla giren şirket, franchise stratejisi ile 100 mağaza hedefliyordu.

DEVLER LİGİNDE 265. SIRADAYDI

 

İflas erteleme isteyen firmalardan biri de İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan Doğa Gıda oldu. Doğa Grup Yemeklik Yağ Pazarlama Satış ve Dağıtım İth. İhr. A.Ş., Doğa Organik Gıda ve Tarım Ürünleri Üretim ve Ticaret İthalat İhracat A.Ş, Midas Yağ Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. İthalat İhracat Limited Şirketi, Doğa Zirai Ürünler Hububat ve Bakliyat Alım Satım Pazarlama Depolama İth. İhr. A.Ş., Granpak Tarım Ürünleri Depolama ve Ticaret A.Ş., iflas erteleme istenen şirketler listesinde yer aldı. Doğa Organik Gıda, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde de yer alıyor. Manisa’dan listeye giren şirket 379 milyon lira ciro ile 265. Sırada yer almıştı.

RUSYA KRİZİ SIKINTIYA SOKTU

Bebek ve çocuk giysileri sektörünün önde gelen firmalarından Aziz Bebe Tekstil Giyim ve Tic. A.Ş. iflas erteleme istedi. Şirket, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz sonrası mali sıkıntıya girdi. 1984 yılından beri üretim yapan Aziz Bebe’nin Türkiye genelinde 32 mağazası bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra çeşitli ülkelerde 36 franchise mağazası bulunan Aziz Bebe’nin ürünleri 45 ülkeye ihraç ediliyor.

 

BAKLİYAT DEVİ DÖVİZDEKİ ARTIŞA DİRENEMEDİ

Türkiye bakliyat sektörünün en büyük firmalarından 65 yıllık geçmişi olan Sezon Pirinç iflas erteleme istedi. Mahkeme, hacizlere karşı korumaya almak için şirkete tedbir kararı verip kayyım atadı. Önemli bir bölümü bankalara olmak üzere 150 milyon lira borcu bulunan şirketin mali sıkıntıya düşmesine, kurlardaki yükselişin sebep olduğu kaydedildi.

AKARYAKIT DEVİ PETROTÜRK DE SIKINTIDA

Türkiye genelinde 230’a yakın akaryakıt bayisi bulunan PETROTÜRK de mahkemeden iflas erteleme istedi. 2014 yılında 700 milyon liraya yakın ciro yapan şirket 225 milyon TL ile iflas erteleme talebinde bulundu. Akaryakıt sektöründe 25 yıldan bu yana faaliyet gösteren Mersinli Ağaoğlu Ailesi’nin sahibi olduğu PETROTÜRK’ün sıkıntıya düşmesine Mersin’de yapılan depolama tesisi neden oldu. Şirket için tedbir kararı veren mahkeme kayyım atadı.

İFLAS ERTELEME NEDİR?

İflas erteleme, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirketlerin, iflasının ilan edilmesi öncesinde başvurabilecekleri hukuksal bir yol. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. İflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Firmaya, kamu alacağı ve SSK primleri dâhil hiçbir yasal takip yapılamıyor. Mahkeme, kayyımın verdiği raporlara göre iflas erteleme süresini sona erdirebildiği gibi 4 yıla kadar da uzatabiliyor veya firmanın iflasına karar verebiliyor.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum