Boğaziçi Üniversitesi'ne Konfüçyüs Enstitüsü

Boğaziçi Üniversitesi'ne Konfüçyüs Enstitüsü
Çinceyi ve Çin kültürünü yaymak için dünyanın dört bir yanında şubesi bulunan Konfüçyüs Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ)'ne de kuruluyor. BÜ ile Çin'in Şanghay Üniversitesi arasında Konfüçyüs Enstitüsü'nün kurulması ve akademi

Anlaşmaları BÜ adına Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, Şanghay Üniversitesi adına ise Rektör Yardımcısı Dr. Wu Song imzaladı. İmza töreni öncesi BÜ hakkında bilgi veren Özçaldıran, söz konusu işbirliğinin önemine dikkat çekti. Dr. Wu ise işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

Anlaşmaların ardından Türk basın mensuplarına konuşan Özçaldıran, imzalanan iki belgeden birinin dünyadan yüzlerce üniversiteyle imzaladıkları gibi öğrenci ve öğretim üyesi değiş tokuşuna ilişkin bir belge olduğunu söyledi. Özçaldıran, ikincinin ise Çinceyi ve Çin kültürünü yaymak için Çin'in dünyanın dört bir yanında şubesi bulunan Konfüçyüs Enstitüsü olduğunu ifade etti. İkinci anlaşma uyarınca Şanghay Üniversitesi BÜ'deki Konfüçyüs Enstitüsüne her sömestrde ihtiyaca göre öğretmen gönderecek.

Konfüçyüs Enstitüsü Türkiye'de daha önce ODTÜ'de kurulmuştu. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir üniversite Konfüçyüs Enstitüsü kurduğunda Çin'deki bir üniversiteyle anlaşıyor ve bu üniversite enstitünün öğretmenlerini temin ediyor.

-ÇİNCE ARTIK ÇOK ÖNEMLİ-

Prof. Dr. Özçaldıran, "Neden Çince" sorusuna verdiği cevapta, "Çince önemli, çünkü Çin önemli, büyük bir dünya devi olma yolunda hızla ilerliyor. Neden İngilizceyse neden Almancaysa neden Fransızcaysa neden İtalyancaysa aynı sebepten ötürü Çin'ce" diye konuştu.

BÜ'de uzun yıllardır bir Japonca sertifika programı olduğunu ve bunu Çin'e de uygulamış olduklarını dile getiren Özçaldıran, her iki programın da üniversitede çok popüler olduğunu aktardı.


Özçaldıran, bu programlara katılan öğrencilerin Japonya'daki veya Çin'deki bir üniversiteden burs alabildiğine ve kariyerleriyle ilgili önemli atılımlar yapabildiğini belirterek, '' Bir kültürel olarak öğrenmenin önemi var, bir de pragmatik olarak kariyerine katkı için öğrenmek de çok önemli oluyor. Çince çok büyük bir dünya dili, niye olmasın.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.