Kızılay maden suyu büyüyor
Maden suyu sektöründe lider durumda bulunan Kızılay Maden Suyu, yüzde 20 olan pazar payını 2015'e kadar yüzde 45'e çıkaracak. Türkiye'nin ilk şişeleme tesisi olan Kızılay, günlük 1,5 milyon şişe maden suyu üretiyor. 2015 yılında 1 milyar şişeye ulaşmayı hedefleyen işletme, bunun 300 milyon şişesini ise ihraç etmeyi düşünüyor. Kızılay; Almanya, Fransa, Hollanda, Suriye, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Moldova, Irak, İran ve ABD'ye ihracat yapıyor.
Afyonkarahisar Kızılay Madensuyu İşletme Müdürü Recep Dönmez, maden suyu sektöründe yüzde 20 pazar payı ile lider durumda olduklarını söyledi. Hedeflerinin, bu oranı 2015 yılına kadar yüzde 45'e çıkarmak olduğunu dile getiren Dönmez, "Günde 1,5 milyon şişe üretim yapıyoruz. 2000 yılına kadar yılda 65 milyon şişe satıyorduk. Son 8 yılda Kızılay kendini hem pazar hem de üretim açısından geliştirdi. Yeni nesil makineler ile üretim yapıyoruz. Makine parkımızı çağın gereklerine göre yeniledik. Ürün çeşitlerimizi artırdık. Genel Müdürlüğümüz, satış ve pazarlama ile ilgili yeni oluşumlara girdi. Bu da satışlarımızı artıran bir başka nokta oldu." dedi.
Türkiye'de günlük mineralli su debisinin 63,5 milyon litre olduğunu hatırlatan Dönmez, bunun bir yılda 400 milyon litresinin ambalajlandığını belirtti. Önemli bir miktarı boşa aktığını dile getiren Dönmez, "Yani, 10 günlük suyu ancak şişeliyoruz diyebiliriz. Bunu biz değerlendiremezsek yarın yabancı gelir ve değerlendirir. Üstelik bizim sularımızın mineral oranları o çok ünlü yabancı markalara göre daha yüksek ve kaliteli. Mineralli su sektöründeki hem milli değerlerimizi değerlendirmeye çalışıyoruz hem halkın bu konuda bilgilenmesine katkıda bulunuyoruz." diye konuştu.
Kızılay'ın sektörde öncü rolünü sürdürdüğüne değinen Dönmez, fabrika için teknolojik yatırımlardan kaçmadıklarını ifade etti. Amaçlarının, maden suyu sektöründe hak ettikleri yerde olmak olduğunu dile getiren Recep Dönmez şunları aktardı: "2000'li yıllarda iadesiz şişe devrinin başlamasının, maden suyu sektörünün büyümesinde büyük etkisi oldu. Bu sektördeki yatırımcı sayısı 5 ile 6 civarında sınırlıyken, artık 30'u geçmiş buluyor. Bu 32 firmanın sattığı toplam maden suyu miktarı, büyük bir kola markasının altıda bir satışa ancak ulaşıyor. Türkiye'de 32 firma yaklaşık 400 milyon litre satarken büyük bir kola firmasının 2.5 milyar litre satmış olması da bir halkın maden suları hakkındaki bilgi eksikliğinin bir göstergesi. Türk insanına mineralli suları anlatmak gerekiyor."
Üretimi artırmak için yeni arayışlar içerisinde olduklarını aktaran Dönmez, kaynak arayışlarını da sürdürdüklerini belirtti. Dönmez, Sivas şubesinin olduğu yerde maden suyu kaynağı olduğunu, orası için hazırlıklarının sürdüğünü dile getirdi. 2010 yılı hedeflerinde mineralli meyve suyu üretmenin de olduğunu dile getiren Müdür Dönmez, konuşmasına şöyle devam etti: "Önümüzdeki yılın yatırımları arasında bunu sağlayacak makine sistemlerinin kurulması söz konusu. 2000 yılında 5 milyon şişe ile meyve aromalı maden suyuna başladık. Bugüne gelindiğinde yılın ilk 4 ayında 20 milyon şişe sattığımızı görüyoruz. Bu da bize kolalı içeceklerden mineralli içeceklere doğru bir dönüş olduğunu gösteriyor. Farkındalık arttığında satışlar daha da artacak."
MADEN SUYUNUN FAYDALARI
Mineralli sularda bulunan minerallerden kalsiyum, osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde etken. Güçlü kemik yapısı oluşması, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletilmesinde rol oynuyor. Diyabette sodyum bikarbonatlı sular, insülinin etkisini güçlendiriyor ve karbonhidrat metabolizmasını iyileştiriyor.
Mineralli su, ucuz bir güzellik iksiri. İçilen mineralli su, cilde gerekli olan suyu sağlarken, cildi gergin ve pürüzsüz yapıyor. Aynı zamanda dıştan sürüldüğünde de cildi canlandırır ve gençleşir. Mineralli sular, böbrek ve idrar yollarında taş oluşumunu önlerken, aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarında özellikle bikarbonat, magnezyum ve kalsiyum içerikleri yüksek mineralli sular iltihabı geriletici etki gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.