FED'in zirve isimlerinden çelişkili açıklama!

FED'in zirve isimlerinden çelişkili açıklama!
FED'in zirvesindeki iki ismin enflasyon hakkında farklı düşüncelerde olduğu ortaya çıktı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, enflasyon konusunda birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu.

'Hiç bu kadar güçlü olmamıştı'

Fed'in ikinci ismi Stanley Fischer, ABD Ulusal İşletme ve Ekonomi Derneğinin (NABE) Washington'da gerçekleşen 32. Yıllık Politika Konferansı'nda düşük işsizliğin enflasyonu hareketlendirdiğini ifade etti.

İşsizlik ve enflasyon arasındaki bağın kırıldığına inanmadığını belirten Fisher, ''ABD ekonomisinde enflasyon şu an Fed'in yüzde 2 hedefinin altında ve işsizlik tam istihdama yakın olduğu için, işsizlik ve enflasyon arasındaki bağın koptuğu iddia ediliyor. Ben buna inanmıyorum. Tam tersine, bağ mevcudiyetini koruyor ve aslında hiçbir zaman bu kadar güçlü olmamıştı. Şu an enflasyondaki ilk yükselme kıpırtılarını görüyor olabiliriz'' değerlendirmesini yaptı.

'Garanti gözüyle bakmamalıyız'

Öte yandan, Lael Brainard, Uluslararası Bankacılar Enstitüsünün yine Washington'da düzenlenen yıllık konferansında güçlü istihdam ve tüketime ''garanti gözüyle bakılmaması'' gerektiğini vurguladı.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinde (FOMC) kalıcı oy hakkına sahip olan Brainard, konuşmasında şunları kaydetti:

''Para politikası, bugünün şartlarında iki basit ve yararlı prensibi takip edebilir. Birincisi, iş gücü piyasasındaki ve tüketimdeki dayanıklılığa garanti gözüyle bakmamalıyız. Zayıf ve yavaşlayan dış talep dikkate alındığında, ABD'de sağladığımız ilerlemeyi, politikalarda yapılacak tedbirli ayarlamalarla korumak ve sürdürmek çok önemli. Sıkışan finansal şartlar ve zayıf enflasyon beklentileri, enflasyon ve ekonomi için aşağı yönlü risk teşkil edebilir. Bu durum, risk yönetimi açısından görünüm netleşene kadar sabırlı olmayı gerektiriyor.''

'Enflasyon konusunda dikkatli olmalıyız'

Brainard, ayrıca enflasyonun belirlenen hedefe ulaşmasının beklenenden daha uzun zaman alabileceğine işaret ederek, sözlerini ''Ekonomik gevşeklik ve enflasyon arasındaki zayıf korelasyon, enerji fiyatlarındaki düşüşün ve döviz kurundaki yükselmenin sürekli etkileri göz önüne alındığında, sıkılaşan bir iş gücü piyasasının enflasyonu kısa sürede yüzde 2'ye yaklaştıracağı değerlendirmesini yaparken çok dikkatli olmalıyız'' diyerek tamamladı.

ABD'de enflasyon yaklaşık 3 senedir Fed'in yüzde 2 hedefinin altında bulunmasına karşın geçen aralık itibarıyla yüzde 0,7 olan yıllık enflasyonun ocakta beklenmedik şekilde yüzde 1,3'e yükselmesi piyasaları şaşırtmıştı.

Analistler, son dönemde açıklanan istihdam ve enflasyon verilerinin FOMC'nin 15-16 Mart tarihlerinde düzenlenecek toplantısında kritik rol oynayacağını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.