AB Bakanı Bozkır'dan "vize" açıklaması

AB Bakanı Bozkır'dan "vize" açıklaması
AB Bakanı Bozkır, Türk vatandaşlarının Avrupa’yı istila edeceği korkusunun gerçek dışı olduğunu açıklayarak, “Esas akın Türkiye’den Avrupa’ya doğru değil, Avrupa’dan Türkiye’ye doğru olacak” dedi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, AB’nin Türkiye’ye vizeyi kaldırması durumunda Türk vatandaşlarının Avrupa’ya akın etmeyeceğini belirterek, “Aksine vizeler tamamen kalktıktan sonra çalışma müsaadeleri vize haline gelse, biz AB ülkeleri vatandaşlarına vize koymak zorunda kalacağız” dedi.

AB ile müzakereleri değerlendiren Bozkır, GüneyKıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı olarak beş faslı bloke ettiğini hatırlattı. Bozkır, “Tek taraflı bir ülke beyanıyla bloke edilen fasılları içinde bulunduğumuz bu olağanüstü şartlarda değerlendirelim, açalım” dedi. Bozkır, 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik faslının içeriğinin illegal göçle mücadele, sınırların güvenliği, geri kabul anlaşması gibi unsurları kapsadığını anımsatarak, “Bütün bunları konuşuyoruz. Zirveler tertipliyoruz. Adımlar atıyoruz. Bir ülkenin bir anlamda kaprisi nedeniyle bu faslı açamıyoruz. Dolayısıyla bu fasıl haziran ayından önce mutlaka ve mutlaka açılmalı” diye konuştu.

Bozkır, 23. Yargı ve Temel Haklar, 15. Enerji faslı, 26. eğitim ve Kültür ve 31. Dış Politika ve Güvenlik fasıllarının da açılması gerektiğini dile getirerek, “Müzakere eden ülkeler 23. ve 24. fasılları açamadan diğer fasılları açamıyor. Burada yine bir ironi var. Türkiye 15 fasıl açmış, bir fasıl kapatmış ama 23. ve 24. faslı açamıyor. Biz bunların açılışına hazırız. Yarın açabiliriz. Açılmalıdır” diye konuştu.

‘Şansını yitirecek’

Uluslararası bir basın kuruluşunda, şu an Yunan adalarında bulunan düzensiz göçmenlerin tamamının Türkiye tarafından alınacağı yönünde çıkan haberin hatırlatılması üzerine Bozkır, “Önce Yunan adalarında şu anda mevcut düzensiz göç şeklinde gitmiş kim varsa onlar, kesinlikle bu anlaşmanın kapsamında değil” dedi. Düzensiz göçmen olarak Yunan adalarına giden insanların Türkiye tarafından alınacağına vurgu yapan Bozkır, bu durumun psikolojik etkileri konusunda da, “Yasa dışı yollardan Avrupa’ya gitmeye çalışırken yakalanıp iade edilen insanlar hiçbir zaman yasal yollardan Avrupa’ya gitme şansına sahip olamayacaktır. Hem de ölüm riskini göze almış olacaklardır. ‘Beklersen legal olarak başvurularımı yapıp gidebilirim’ diye düşüneceklerdir” dedi.
Bozkır, şantaj yorumları konusunda, “Türkiye ile ilgili olarak sürekli olumsuz algı yaratılmaya çalışılıyor. Ortada bir müzakere var ve bu sorunun çözümü için öneriler ve bütün ülkelerin kamuoyunu tatmin edecek herkesin kazançlı çıktığı bir tablo yaratmak isteniyor. Bir müzakereyi şantaj olarak değerlendirmek herhalde yanlışlıkların en başında geliyor. Biz iyi niyetle bütün Avrupa ülkelerinin takdir ettiği bir planla ortaya çıktık. Bu plan kabul gördü” diye konuştu.

‘Tarihi bir olay’

Türkiye’ye AB tarafından uygulanan vizelerin kaldırılması konusunda, “gerçekten tarihi bir olay yaşıyoruz” diyen Bozkır, “2017’nin sonunda kalkması söz konusu olan vize, 29 Kasım Zirvesi’yle birlikte bir yıl öne çekilmişti. Bu yılın sonunda kalkacaktı. 7 Mart Zirvesi’yle tarih bu yılın haziranına çekildi” dedi. 
Uzun yıllar AB Türkiye’ye vizeyi kaldırırsa, ertesi gün 1 milyon Türk vatandaşının Avrupa’yı istila eder korkusunun yaşandığını kaydeden Bozkır, bu algının gerçek dışı olduğunu belirterek, “Ama bugünkü şartlarda bir Türk vatandaşı Avrupa’ya gitse iş bulma ümidi hiç yok. Gider, gezer ve görür gelir. Halbuki ben hep şunu söylüyorum, AB ülkeleri içerisinde ekonomisini büyüten yegane ülke Türkiye’dir” diye konuştu. Bozkır, Türkiye’nin canlı, genç ve çalışan bir nüfusu olduğunu ifade ederek, “Vizeler tamamen kalktıktan sonra çalışma müsaadeleri vize haline gelse, biz AB ülkeleri vatandaşlarına vize koymak zorunda kalacağız. Esas akın Türkiye’den Avrupa’ya doğru değil, Avrupa’dan Türkiye’ye doğru olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum