Konut kredisiyle yapılan satışlar takibe alındı

Konut kredisiyle yapılan satışlar takibe alındı
Maliye Bakanlığı, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için bir çalışma gerçekleştirdi.

Maliye, konut kredisiyle yapılan satışları sıkı bir şekilde takip ediyor. Kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk varsa ağır cezalar kesiliyor.

Bu kapsamda 2015’te 1.036 mükellefler incelenerek 129.3 milyon lira ceza kesildi. Vergi Denetim Kurulu (VDK), konut kredili gayrimenkul satışına yönelik banka konut kredisi ve tapu bilgilerinden hareket ederek, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için bir çalışma gerçekleştirdi.

129 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Belirlenen eşik üzerinde gayrimenkul satışı olduğu halde beyanname vermeyen, beyannamelerinde konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda bariz uyumsuzluk olduğu belirlenen 1.036 mükellefi incelendi. Bu kapsamda 984 milyon lira matrah farkı bulundu, 54 milyon lira vergi farkı tespit edildi ve 129.3 milyon lira ceza kesildi.

Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği çalışmaya göre, gerçek satış değeri üzerinden beyan edilen konutlar diğer konutlar için emsal niteliğinde olacak. Maliye yetkilileri, bankadan kullanılan kredilerin beyannamelerle karşılaştırıldığını belirterek, bir semtte 500 bin yada 1 milyon liraya satılmış bir evin emsal kabul edileceğini, diğer satılan evler için verilen beyannamelerle karşılaştırılacağını açıkladı. Böylece konut sektörüne yönelik denetimlerin genişletilecek.

SATŞ DEĞERİ EMSAL OLACAK

Lüks bir semtte satılan ev için verilen beyanname aynı semtteki, mahalledeki evler için emsal olarak değerlendirilecek. Konut 1 milyon liraya satılmış ve bunun üzerinden beyanname verilmiş diğerleri için beyanname verilmemişse beyanname verilen ev emsal olacak.

Ayrıca bu ay kira gelirleri için beyan dönemi. Maliye yetkilileri, Hazır Beyan Sistemi’ni kullanmayan mükelleflerin de incelemeye altına alınacağını vurguladılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.