Kırıklar ölüme neden olabiliyor

Kırıklar ölüme neden olabiliyor
Düşmeler ve trafik kazasındaki bazı kırıklar ölümlere neden olabiliyor

Kar yağışı ile birlikte meydana gelen buzlanmalarda yürürken dikkat edilmesi gerekiyor. Buzlu yolda yürürken düşme sonucu meydana gelebilecek kırıklar insan hayatını olumsuz etkileyebilir. Şiddetli düşmeler ya da trafik kazalarında meydana gelebilecek bazı kırıkların ölüme bile neden olabileceği belirtiliyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baktır, uyluk kemiği ve omuz kırıklarında damar ve sinirlerin de zedelenebileceğini, beyin ve akciğere kemik iliğinden yağ pıhtısı sıçrayabileceğini belirterek, bunun ölüme neden olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Baktır, trafik kazalarında, şiddetli düşmelerde omurga ve bel kırıkları oluşabileceğini, bu gibi durumlarda hastayı hareket ettirmeden hastaneye ulaştırmak gerektiğine dikkati çekti. Omurilik zedelenmelerinde boyun, bel ve bacakların, bel kemiği zedelenmelerinde ise bacakların felç olabileceğini ifade eden Baktır, "Uyluk kemiği ve omuz kırıklarında ise damar ve sinirler de zedelenebilir, beyin ve akciğere kemik iliğinden yağ pıhtısı sıçrayabilir. 'Yağ embolisi' denilen bu olay, ölüme de neden olabilir. Damar ve sinirlerin zedelenmesi sonucu da felç gelişebilir." dedi. 

Kış ayları ile birlikte trafik kazalarının artışına ve yollarda yürürken kaymak suretiyle düşme neticesinde kırıkların oluşabileceğini hatırlatan Baktır, buzlu yollarda mümkün olduğunca yavaş hareketlerle, elleri ceplere sokmadan, emin adımlar atarak yürünmesi gerektiğini söyledi. Baktır, kış aylarında düşme neticesinde meydana gelen kırık vakalarının arttığını ifade ederek, kırıkların oluşmasından sonra yapılan hareketlerin daha tehlikeli olacağını belirtti. 

Prof. Dr. Ali Baktır, kış aylarında da çok rastlanan burkulmalarda da burkulan bölgeye mutlaka buz tatbik etmek gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Burkulmada hissedilen ağrı basınç ağrısıdır. Bu nedenle burkulan bölgeye 20 dakika buz tatbik edilmelidir. 20 dakikadan fazla buz tatbik edilirse ciltte 'buz yanığı' oluşabilir. Burkulan bölge bandajla sarılırsa şişme önlenir. 3-6 hafta ayağın üzerine basmamak gerekir. Ancak, gerekirse yürüme alçısı yapılabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.