Kriz çorap sektörünü de vurdu
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(İHKİB) Çorap Meslek Komitesi Başkanı Özkan Karaca, dünyanın ikinci büyük çorap ihracatçısı Türkiye'de 9 yıl aradan sonra ilk defa ihracatın düşmeye başladığını söyledi. Karaca, son iki ayda dövizde yaşanan belirsizlik sebebiyle en az 20 milyon çift siparişin kaçırıldığını kaydetti.
Karaca, yaptığı yazılı açıklamada 1998 yılından bu yana her yıl ortalama yüzde 13.8 değer ve yüzde 16.2 miktar artışı göstererek toplamda yüzde 219 büyüyen çorap sektöründe, dünyada yaşanan ekonomik krizin etkisiyle 2008 yılının 3. ayından itibaren ihracatını düşürmeye başladığını aktardı.
Sektör, 2007 yılı Ocak - Kasım döneminde 1 milyon 336 bin çift çorap ihracatı gerçekleştirirken, 2008 yılının aynı döneminde ise 1 milyon 243 bin çorap ihracatı gerçekleştirerek yüzde 6.98'lik bir düşüş yaşadı. Bu dönemde değer bazında yüzde 2.68'lik bir artış sağlandı. 2007 yılı Kasım ayında ise 130 bin çift çorap ihraç edilirken, 2008 yılı Kasım ayında 113 bin çift çorap ihraç edilerek yüzde 13.18'lik bir kayıp yaşandı, bu dönemde değer bazında ise yüzde 23'lük bir düşüş oldu.
AB'ye satılan her üç çoraptan birinin Türk malı olduğunu söyleyen İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çorap Meslek Komitesi Başkanı Özkan Karaca, sektörde yaşanan böylesi dramatik gerilemenin küresel krizden kaynaklandığını belirtti. Yaşanan kayıplarla birlikte sektörde değer bazındaki gerilemenin miktar bazındaki gerilemeden daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Karaca, dövizdeki aşağı ve yukarı yönlü belirsizliğin de firmaları zor durumda bıraktığını ve fiyat veremediklerini söyledi.
"2 AYDA 20 MİLYON SİPARİŞ KAÇIRILDI"
Son iki ayda dövizde yaşanan belirsizlik sebebiyle en az 20 milyon çift siparişin kaçırıldığını kaydeden Karaca, "Önlem alınmazsa ihracattaki değer kaybının arkası çorap söküğü gibi gelir. Yaşanan bu düşüşün sebebi uygulanan düşük döviz kuru. Halbuki küresel krizi fırsata çevirebiliriz. Çünkü Avrupalı müşteriler stok maliyetlerinden kaçınıp mümkün olduğu kadar kısa terminli mallar istiyorlar; fakat bizler fiyat tutturamadığımız için siparişleri alamıyoruz. Maalesef son günlerde dövizdeki ani yükselişler ve düşmeler işimize yaramıyor, tam tersi girdi fiyatlarımızın TL olarak artmasını sağlıyor. Döviz düştüğü zaman da kesinlikle geri indirilmiyor, eğer ki yaşadığımız enflasyon karşısında yılık olarak azar azar dövizin artışı sağlansa idi bu gün bu durumları kesinlikle yaşamayacaktık" diye konuştu.
"YATIRIM İNDİRİMİ SAĞLANMALI"
Sektörün bugün 52 bin makinelik bir üretim parkuru olduğunu ve bu miktarın 37 bininin 30 yaş üstü eski mekanik makinelerden oluştuğunu ifade eden Karaca, kalite ve moda merkezli rekabet yapan sektörün yeni yatırımlara da ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. 2009 yılı itibariyle yatırım indirimi uygulamasının tamamen kalkmasıyla koşulların daha da ağırlaşacağının altını çizen Karaca, "Çorap sektörünün tam da yeni yatırımlara yönelmesi gereken bir dönemde küresel ve yerel baskılar üst üste geldi. 2009'da yeniden yüzde yüz oranında yatırım indirimi sağlanmasını ve döviz üzerinde regüle edici etkiler bekliyoruz" dedi.
"200 MİLYONUN ÜZERİNDE ÇORAP ÜRETME KAPASİTEMİZ VAR"
Son beş yılda kura, enerji girdilerine ve vergisel yüklere yönelik hiçbir olumlu gelişme yaşamadıklarını belirten Karaca, sektörün fiyat tutturabilmek için kalite merkezli anlayıştan kaydığına ve rekabete dayanmakta zorlanan sektörün ihracat birim fiyatlarında da değer kaybı yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'nin aylık 200 milyon çiftin üzerinde çorap üretme kapasitesinin bulunduğunu belirten Özkan Karaca "Üretimde ve ihracatta Dünya'nın 2.büyük ihracatçısı konumunu devam ettirebilmemiz için acil desteğe ihtiyacımız var. Altı yıldır söylemeye çalıştığımız Düşük kur + Yüksek faiz = Değerli YTL denkleminin enflasyonla mücadelenin tek yolu olmadığını gördük, üreterek var olmalıyız, ihraç ederek büyümeliyiz ve tüm enerjimizi rekabet gücümüzü arttırmaya ayırmalıyız" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.