Zehirlenmeleri önlemek mümkün
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. İbrahim Büyükkömürcü, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, Türkiye'de sessiz ölüm nedeni olarak ciddi bir sağlık problemi olmaya devam ettiğini söyledi.
Soğukların başlamasıyla oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların kış ayları öncesinde baca bakımı yapması gerektiğine dikkat çeken Büyükkömürcü, "Vatandaşların kış öncesi bacaların bakımını yapması, kullandıkları soba ve boruların uygun özelliklerde ve çürümüş olmamasına dikkat etmesi, likit petrol gazı (LPG) kullanılıyorsa yatarken kapatmaları, yatmadan önce sobaya kömür atmamaları, atılmışsa kömürün yandığından emin olunması gerekir. Eğer mümkünse yatak odasında soba kullanılmamalı." dedi. Havalandırması yetersiz olan ocak, şofben, odun ve kömür sobalarının, evlerde karbonmonoksit birikimine neden olduğunu ifade eden Büyükkömürcü, "Karbonmonoksit gazı, solunduğu zaman zehirlidir. Çünkü kanda oksijen ile yer değiştirip beyin, kalp ve diğer yaşamsal organları oksijenden mahrum bırakır. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Duvarlardan bile sızabilir. Vücuda solunum yolu ile girer. Vücutta parçalanmaz, solunum yoluyla dışarı atılır." diye konuştu.
Solunum zehiri olan karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmelerin ölümle sonlanabildiğini vurgulayan Büyükkömürcü, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kan basıncı yükselmesi, kulak çınlaması, dalgınlık, genel bitkinlik, bazen kas krampları, ciltte kiraz kırmızısı renk ve bilinç kaybının karbonmonoksit gazı zehirlenmesinin belirtileri olduğunu kaydetti.
Karbanmonoksit gazı zehirlenmesine karşı yaşam alanlarında etkili hava dolaşımı sağlanması, ev içerisinde gaz sobaları ve ısıtıcıları kullanılmaması, mümkün olduğunca kömür yakılmaması ve zorunlu yanıyorsa gece söndürülmesi gerektiğine dikkat çeken Büyükkömürcü, "Havalandırma için açık yer bırakılmalı. Garaj içerisinde çalışan arabaların içinde ve yakınında durulmamalı, ağır trafikte ve özellikle de tünellerde araba camları kapalı halde tutulmalı. Havalanması kötü olan yerlerde petrol ürünleriyle çalışan cihazların kullanımını yasaklanmalı." şeklinde konuştu.
Türkiye'de özellikle lodoslu havalarda gündeme gelen karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu, kayıtlara göre son bir yılda 208 kişinin öldüğü, bin 753 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı ifade ediliyor.
SOBA KULLANIRKEN ALINACAK TEDBİRLER
Karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilen kişinin hemen temiz havaya çıkarılması ve 112 Hızır Acil Servis'in aranması gerekiyor. Eğer hastanın solunum ve nabzı durmuş ise kalp-akciğer canlandırması için temel yaşam desteği uygulanmalı.
Çok ciddi zehirlenmelerde hiperbarik oksijen uygulaması denenebilir. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı. Yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından bir metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.
ŞOFBEN KULLANIRKEN ALINACAK TEDBİRLER
Şofben alırken cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli ve cihaz mutlaka bacaya bağlanmalı. Baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, cihaz mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı. Montaj mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde, öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı. Kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.