"İhracat yapmadığımız ülke kalmadı"

"İhracat yapmadığımız ülke kalmadı"
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Yürütülen çalışmalar neticesinde ihracat yapılmayan ülke ya da gümrük bölgesi kalmadığını söyledi.

Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayında (DTİK) Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye’nin etrafındaki siyasi ve ekonomik sıkıntılara rağmen hız kesmeden kalkınmaya devam ettiğini belirten Elitaş, "Dünya çapında 18. büyük ekonomi konumuna geldik, Avrupa ülkelerini geride bırakarak kesintisiz olarak üst üste 24 çeyrek büyüdük. 2015 yılı ilk üç çeyreğinde küresel ve bölgesel sorunlara rağmen büyümemizde hız kesmedik" bilgilerini verdi.

Ortak akıl çerçevesinde yürütülen çalışmalar neticesinde bugün ihracat yapılmayan ülke ya da gümrük bölgesi kalmadığını ifade eden Elitaş, "Etrafınıza bir bakın, nerede prestijli ve aynı zamanda zor bir proje varsa bizim müteahhitlerimiz orada. Güven veren ve öngörülebilir yatırım ortamımızla 2003-2015 döneminde 165,4 milyar dolar yabancı yatırım çektik. Dile kolay... 2002’ye kadar çekebildiğimiz yatırım miktarı sadece 15,1 milyar dolardı. Sadece geçen sene 16,8 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık" diye konuştu.

Elitaş, Türk iş aleminin dünya çapındaki faaliyetlerini özetleyerek, Etiyopya’nın en büyük yatırımını yapan ve ülkeye en büyük istihdamı sağlayan firmanın bir Türk iş adamının şirketi olduğu örneğini verdi.

Türk müteahhitlerin Afrika’dan Orta Doğu’ya, oradan Orta Asya’ya kadar 108 ülkede 325 milyar dolar tutarında toplam 8 bin 730 adet proje üstlendiğini belirten Elitaş, şöyle devam etti:

"Körfez ülkelerinin birçoğunda havaalanlarını, stadyumları, limanları bizim iş adamlarımız inşa etti, bizim iş adamlarımız işletiyor. Pakistan’a enerjiyi sağlayan, metrobüs sistemini kuran, kentlerin temizliğini yapan bizim firmalarımız. Hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın zirvesinde, otomobil üretiminde ise ilk beşteyiz. Polonya’da, Dubai’de metroyu bizim iş adamımız inşa ediyor, Irak’ı bizim müteahhitlerimiz imar ediyor.

Bugün Latin Amerika’da, Peru’da, Şili’de, Avrupa’da Macaristan’da, Ukrayna’da, Ortadoğu’nun her ülkesinde ailelerin evlerinde Türk dizi ve filmleri seyrediliyor. Bu örnekler gösteriyor ki, iş adamlarımız için artık 'uzak coğrafya' şeklinde bir kavram mevcut değil." - "Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz"

Türkiye'nin, atacağı güçlü ve kararlı adımlarla küresel arenada yeni pazarlar bulmaya ve müteahhitlik alanındaki liderliğini sürdürmeye devam edeceğini söyleyen Elitaş, yatırımlarda uluslararası ve bölgesel bir üs olmaya 2016 yılı ve sonrasında da devam edileceğini kaydetti.

Türk ekonomisinin gündemindeki yoğunluğa işaret eden Elitaş, ekonomi yönetiminin yol haritasına ilişkin, "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP), Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve tabi ki yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları müzakereleri önümüzdeki dönemde gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Ayrıca, uzak coğrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.