İhracata STA dopingi 20 milyar dolara çıktı

İhracata STA dopingi 20 milyar dolara çıktı
Serbest Ticaret Anlaşmaları ile Türk ihracatçısına 1,8 trilyon dolarlık ithalat potansiyeli olan pazarlara avantajlı giriş olanağı sağlandı.

Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, 2015 yılı sonu itibarıyla,Türkiye'nin STA ortaklarına yönelikihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,9 artarak 20,3 milyar dolar oldu.

325 milyonluk pazar var

STA kapsamındaki ithalat ise 16,7 milyar doları bulurken, söz konusu ülkelerle ticarette Türkiye 2015 yılında ülke lehine 3,6 milyar dolar ticaret fazlası verdi. STA yapılan ülkelerine ihracat 2014 yılında 18,8 milyar dolar, ithalat ise 20 milyar dolar düzeyindeydi. Söz konusu STA'lar ile Türkiye ihracatçılarına 325 milyon nüfuslu, 4,4 trilyon dolar milli gelire sahip, 1,8 trilyon dolarlık ithalat potansiyeli olan bir pazara avantajlı giriş imkanı sağlandı.

Hizmet artışı için görüşmeler sürüyor

Türkiye, hizmet ihracatının arttırılması ve daha fazla yabancı sermaye çekebilmek için mal ticaretinin yanı sıra hizmetler ticareti ve yatırımları da içeren derin ve kapsamlı STA'lar müzakere ediyor. Japonya, Meksika, ve Peru ile halen devam eden STA müzakereler arasında yer alırken, Ukrayna ile devam eden STA müzakerelerinde ise hizmetler faslı görüşülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.