Cumhurbaşkanlığı'ndan Reza Zarrab ve Obama açıklaması!

Cumhurbaşkanlığı'ndan Reza Zarrab ve Obama açıklaması!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'de gerçekleştirilecek Erdoğan-Obama görüşmesi ile Reza Zarrab'ın tutuklanması hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gündeme dair son dakika açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Obama ile görüşmeyeceği iddialarına da yanıt veren sözcü İbrahim Kalın,"Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti ikili bir görüşme değil zirve ziyaretidir. Tabii ki ikili görüşmeler olacaktır. Sayın Obama ile de bu ikili görüşme konusunda çalışmalar sürüyor" dedi.

REZA ZARRAB AÇIKLAMASI

ABD'de geçtiğimiz günlerde tutuklanan işadamı Reza Zarrab hakkında sorulan "Amerika'da tutuklanan Reza Zarrab'ın tutuklanmasının ardından Türkiye'de hükümeti ve cumhurbaşkanını hedef alan bir algı operasyonu başlatıldı. Buradan baktığımızda bu tabloyu nasıl okumalıyız?" sorusuna İbrahim Kalın, şu cevabı verdi:

Amerika'da bir yargıçın verdiği karardır, yürüyen bir süreçtir. Şuanda bizim onunla ilgili farklı bir şey söylememiz uygun olmaz. Biz de hukuki süreci takip ediyoruz, bize intikal eden bir durum yok. 

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları:

Dünyanın her yerindeki saldırıları aynı kararlılıkla kınıyoruz.  Dünyadaki tüm muhataplarımızla terörle ilgili her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu iletiyoruz.

"BÜTÜN DÜNYANIN KURTULMASI GEREKİYOR"

DAEŞ belasından bütün dünyanın kurtulması gerekiyor. Gerekçesi ne olursa olsun bu terörü asla ve asla meşru gösterilmesi ve kabul edilmesi mümkün değildir. DAEŞ'i besleyen en önemli etkenlerden biri Suriye'deki savaşın devam etmesidir. Suriye'de yaklaşık beş yıldır devam eden savaş aynı kalleşlikle masum insanları katletmeye devam etmektedir.  Suriye savaşı devam ettiği müddetçe terör örgütlerinin kendilerine alan bulmaya ve yayılmaya devam edecektir. Suriye sorunu çözülmeden kesin sonuç elde edilemez.  

"İSTİHBARAT PAYLAŞIMINDA İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR"

Biz bütün dünya ülkelerinden PKK terörünün de kınanmasını da istiyoruz. İstihbarat paylaşımı daha aktif bir şekilde yapılmalı. Brüksel ilk değil, istihbarat paylaşımında işbirliği gerekiyor. Türkiye şu ana kadar 37 bin kişiye giriş yasağı koydu. 

"MÜSLÜMAN KARŞITI DUYGULAR SİYASETE ALET EDİLİYOR"

Müslüman karşıtı söylemler konusunda dikkat edilmeli. Müslüman karşıtı duygular siyasete alet ediliyor. Avrupa'da ve Amerika'da bunların siyaset malzemesi yapıldığını gördük. Müslüman karşıtı söylemler DAEŞ gibi terör örgütlerinin elini güçlendirir. Bu konuda iyi sınav veren liderler de var. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ

Ziyaret çerçevesinde Nükleer Güvenlik Zirvesi bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce de bu zirveye katılmıştı. Bu zirve bağlamında da yoğun bir program olacak. İkili görüşmeler olacak. Türkiye'de yatırımları bulunan şirketler ve işadamlarıyla programları olacak. Türk ve Müslüman toplumu temsilcileriyle bir araya gelecek. Musevi toplum temsilcileriyle de görüşecek. Yine düşünce kuruluşlarıyla da programı olacak. 2 Nisan'da cami açılışına da gerçekleştirecek.

SURİYE'DEKİ ATEŞKES SÜRECİ VE CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Cenevre görüşmeleri 14 Mart'ta yeniden başlamıştı. İlan edilen Münih Antlaşması'ndaki ateşkesin kısmen uygulandığını görüyoruz ancak savaş bitmiş değil. Suriye'deki kriz bitmiş değil. Çatışmalar yer yer devam ediyor. İnsani yardımların ulaştırılmasında da büyük sıkıntılar oluyor.  650 ila 700 bin civarında yardım bekleyen insandan sadece 150 binine yardım olanağı sağlandı. Cenevre'de devam eden müzakerelerin olumlu sonuç vermesini bekliyoruz ancak bunun çok da kolay olmadığını hepimiz görüyoruz.

TERÖRİSTLERİ SEVİNDİRECEK BİR PSİKOLOJİ İÇİNE GİRMEMEK GEREKİYOR

Biz de Türkiye olarak bu uyarıyı yaptık. İsrail'in yaptığı bu açıklamayı da bu çervede görüyoruz. Ben şunun altını çizmek isterim terör tabii ki uluslararası bir sorun. Dünyanın her yerinde örneklerini görebiliyoruz. Teröristleri sevindirecek tavırlardan kaçınılmalı tüm ülkeler için geçerli bir durum. Terörün istediği şeylerden biri hayatı askıya almak ve gündemi oluşturmak. Bizim de ülkemizde terör tehdidi var ve bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bir çok terör eylemcisi hazırlık aşamasında yakalandı. Teröristleri sevindirecek bir psikoloji içine girmemek gerekiyor.

HASSASİYETİMİZİ HERKES BİLİYOR

Menbic civarında devam eden bir süreç var. Bizim uluslararası koalisyonla ilgili yürüttüğümüz bir çalışma var. En ince detaylarına kadar çalıştık çalışmaya da devam ediyoruz. DEAŞ'a karşı mücadele son derece önemlidir. Kimlerin nasıl mücadele ettiği ve ne çıkarı olup olmadığı da bizim için çok önemli. DEAŞ ile mücadele ediyoruz deyip de başka yerlere atlayanları da görüyoruz. Bizim hassasiyetimizi herkes biliyor. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Bu konu öncelikle Meclis'in konusudur. Hükümet bir teklif geliştirip Meclis'e sunacaktır. Benim anladığım bunu eş zamanlı olarak kamuoyuna da sunarak kamuoyunun da katkılarını alacaklardır. Cumhurbaşkanımızın bu konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Türkiye'nin hızlı karar verecek bir yönetim mekanizması oluşturması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.