'Açık söylüyorum bu ahlaksızlık'

'Açık söylüyorum bu ahlaksızlık'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, süt sektöründeki fırsatçılara sert tepki gösterdi.

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süt sektöründe çiğ süt fiyatlarını aşağıya çekenlere yönelik, "Bu arkadan dolanma işlerine girenler, müteahhit ayarlayanlar, aracı ayarlayıp bu şekilde piyasayla oynayanlar, açık söylüyorum bu ahlaksızlık” dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Olağan Genel Kurulu'na katılan Çelik, dünya küresel ekonomik krizden çıkış hesapları yaparken, Türkiye'nin küresel ve bölgesel siyasal krizlerle karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

"Sözünüzde durmadınız"

Göreve geldiklerinden bu yana sektörün tüm temsilcileri ile bir araya gelmek için çalıştıklarını belirten Çelik, sektörün örgütlenmesinde bir karmaşa olduğunu, bununla ilgili yasal düzenleme üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirdiklerini, Bakanlar Kurulu’na sunum gerçekleştirdiklerini, kısa süre içerisinde TBMM’ye taşıyacaklarını söyledi. 

Süt piyasası için üretici ve sanayici kesimleri ile görüştüklerini, süt tozu desteğini verdiklerini ifade eden Çelik, sanayicilerle de Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 1,15 liralık süt fiyatından geriye gitmemeleri konusunda anlaştıklarını aktardı.

Çelik, "Biz sözümüzde durduk, siz durdunuz mu? Durmadınız. Yapılması gerekeni yapacağız. Yoksa yazık, üretici bin bir sıkıntı ile 3 kuruş gelir elde etmek için size bize bakarken onu mağdur edecek bir yaklaşımın izahı olamaz. Yönetimin atması gereken bir adım varsa atalım ama sizin de durmanız gereken bir yer varsa orada duracaksınız ki sorunları birlikte çözme iradesi ortaya çıkabilsin. Aksi takdirde bu sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkar." dedi.

Türkiye’de bin 449 süt işleyen firma bulunduğunun altını çizen Çelik, ilk 5 firmanın sanayiye giden sütün yüzde 27’sini, ilk 10 firmanın yüzde 36’sını, ilk 25 firmanın yüzde 51’ini, ilk 100 firmanın ise yüzde 73’ünü işlediğini bildirdi.

İlk 10 firmanın 2014 yılındaki 1,15 liralık kararın arkasında durması halinde Türkiye’de süt fiyatlarındaki oynaklığının söz konusu olmayacağını dile getiren Çelik, “Bu arkadan dolanma işlerine girenler, müteahhit ayarlayanlar, aracı ayarlayıp bu şekilde piyasayla oynayanlar, açık söylüyorum bu ahlaksızlık." ifadesini kullandı.

Çelik, derslerine çalıştıklarını, bin 449 firmanın nereden, hangi ilçeden, hangi köyden ne kadar süt aldığını bildiklerini belirterek, “Üretici olmadan sanayici, sanayici olmadan üretici olur mu? Mümkün değil. Yapmamız gereken bu konuda samimi olmak ve beraber yürümek." diye konuştu.

Süt sektörünün et açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şu anda 50 bin ton et ithal edebileceklerini ancak bunun çözüm olmadığını, hayvan varlığını artırmanın yolunun sütten geçtiğini kaydetti.

Çelik, bunun yanı sıra süt tüketiminin artırılması için de çalışmalar yapmak gerektiğinin altını çizerek, “Eğer burada biz birbirimizi anlamama konusunda inat edersek inanın bu sektörde olacak başka firmalar çıkabiliyor. Ben anlamakta zorlanıyorum.” dedi.

Fırsatçılara "devletle oynamayın" diye seslenen Çelik, "Çiftliğimize, fabrikamıza gelin derseniz geliriz. Derdimize dertlenin derseniz dertleniriz ama üreticiyi, o eli nasırlı insanı üzecek bir işin içinde bulunmayız." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.