'Türklerle yapacağımız birçok iş var'

'Türklerle yapacağımız birçok iş var'
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Josh Earnest, Belçika'nın başkenti Brüksel’de meydana gelen terör saldırılarına işaret ederek, ''Şüphesiz daha fazlası yapılabilir ve yapılmalı. Bu gördüğümüz saldırılar, temel istihbarat paylaşımının ve ulusal güvenlik prosedürlerinin son derece ehemmiyetli olduğunu hatırlatmalı” dedi.

Earnest, günlük basın toplantısında, Brüksel’de 22 Mart'fa meydana gelen terör saldırılarına ilişkin soruları yanıtladı.

Brüksel’deki benzer olayların önüne geçmek için Avrupalı yetkililer arasındaki istihbarat paylaşımının önemli olduğunun altını çizen Earnest, ABD Başkanı Barack Obama’nın da geçen yıl Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan terör saldırısının ardından Avrupalı güvenlik kurumları arasındaki bilgi paylaşımının artırılması gerektiğini vurguladığını hatırlattı.

Earnest, Obama’nın, Avrupalıların kendi aralarındakinin yanında ABD ile olan istihbarat paylaşımını da güçlendirmesi gerektiğini vurguladığını anlatarak, geçen sürede belirli bir ilerlemenin kaydedildiğini ifade etti. Earnest, ''Ancak şüphesiz daha fazlası yapılabilir ve yapılmalı. Bu gördüğümüz saldırılar, temel istihbarat paylaşımının ve ulusal güvenlik prosedürlerinin son derece ehemmiyetli olduğunu hatırlatmalı'' diye konuştu.

CASTO'NUN OBAMA'NIN KÜBA ZİYARETİNİ ELEŞTİRMESİ

Earnest’a, Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro’nun, ABD Başkanı Obama’nın ziyaretini eleştiren sözleri de soruldu.

Fidel Castro’nun resmi Grandma gazetesinde Obama’nın uzlaşıyla ilgili beyanatlarını tenkit eden bir makale kaleme aldığının belirtilmesi üzerine Earnest, “Eski Devlet Başkanı, Başkan Obama’nın ziyaretine ilişkin zorla yanıt verme zorunluluğu hissetmiş. Bunun, Başkan Obama’nın Küba’ya ziyaretinin kayda değer bir etkisinin göstergesi olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi.

Earnest, bir soru üzerine Küba Devlet Başkanı Raul Castro’ya iletilen bir ziyaret davetinden bilgisi olmadığını söyledi.

Obama’nın adaya gerçekleştirdiği tarihi ziyaret esnasında halledilmesi gereken birçok konunun yerine getirildiğine işaret eden Earnest, ''Ancak ilave bir ziyarete ihtiyaç olduğuna karar verirsek ve bu faydalı bir amaca hizmet edecekse, o zaman bu (Castro’nun ziyareti) göz önünde bulunduracağımız bir şeydir'' ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ

Earnest, Obama’nın Nükleer Güvenlik Zirvesi için başkent Washington’a gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yüz yüze bir görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Başkan Obama’nın, son 6 ay içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok kez görüşme imkanı elde ettiğini belirten Earnest, iki liderin, Antalya’da G20 Zirvesi, Paris’te ise İklim Zirvesi esnasında yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsattı.

Earnest, Obama ve Erdoğan’ın aynı zamanda birkaç kez de telefonda konuşmalarının haricinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da haftalar önce Erdoğan’la Türkiye’de bizzat görüştüğünü anlattı.

Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında son dönemde güney sınırının güvenliğini sağlama noktasında önemli ilerlemeler kaydettiğini de dile getiren Earnest, ''Dolayısıyla bu tür görüşmeler için nedenler var. Türklerle yapacağımız önemli birçok iş var ve diplomasi yoluyla bu konularda muazzam ilerleme kaydettik. Bu diplomasinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için yapacağı ABD ziyaretinde de süreceğini umuyorum'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.