Eczacıların geliri 500-1000 TL artacak!

Eczacıların geliri 500-1000 TL artacak!
SGK ile TEB arasındaki ilaç krizini Başbakan Ahmet Davutoğlu çözdü.Varılan anlaşmaya göre eczanelerin aylık geliri 500 ila bin lira artacak

SGK ile TEB arsındaki ilaç krizi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun devreye girmesiyle çözüldü. Varılan anlaşmayla eczacıların aylık gelirinde ortalama 500 ile bin lira arasında artış sağlandı.

İlaçta günlerdir tartışılan protokol krizi önceki akşam çözüldü. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında hafta başından bu yana yürütülen ilaç alım protokolü görüşmelerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun girişimiyle iki taraf arasında mutabakata varıldı.

DAVUTOĞLU REVİZE ETTİ

Davutoğlu, TEB yönetimini Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Yeni Yüzyıl'dan İlknur Sargut'unhaberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun da bulunduğu kabulde, Davutoğlu, kamu adına rakamı revize etti. Bu doğrultuda 2+2 şeklinde düzenlenen sözleşme 4 yıl geçerli olacak. Sözleşmeye göre eczacıların aylık gelirlerinde 500-1.000 lir artış olacak. Sözleşmeyle ilgili Yeni Yüzyıl’a değerlendirmede bulunan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu, “Bu sözleşme eczacılara bir nefes aldıracak” dedi.

Sarıalioğlu, “En baştan beri eczanelerin yüzde 54’ünün yoksulluk sınırının altında olduğunu söylüyorduk. Bu eczacılarımıza yönelik iyileştirmeler yapıldı. Reçete başına75 kuruşluk bir hizmet bedeli alıyorduk. Bu miktar en alttan yukarıya doğru 40 kuruştan 3 liraya kadar düzenlendi. Reçete sayısı arttıkça hizmet bedeli düşecek. Bu düzenleme eczacılara ortalama aylık 500 ile bin lira arası bir kazanç artışı getirdi.

Tabi bu kazanç eczacının ay içinde aldığı reçete sayısına göre değişecek” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu protokolün süresinin 4 yıl olduğunu belirterek, “Bu protokol, 2+2 yıl. Toplam 4 yıl. İkinci yılında tekrar, oturup değerlendirmek kaydıyla önümüzdeki yıl, 2.3. ve 4. yıl enflasyon farkını da koymak suretiyle taraflarca başkanımızın talimatları ile mutabakata vardık” dedi.

HASILAT ÜZERİNDEN İSKONTO

Anlaşmada ekonomik açıdan bazı eksikliklerin olduğunu söyleyen Ecz. Cenap Sarıalioğlu, “Eczaneler, SGK’ya yıllık hasılat üzerinden iskonto yapıyor. Yıllık bir milyon lira hasılat yapan bir eczane aslında 200 bin lira SGK reçetesi yapıyor. Diğer ciroyu ek olarak sattığı ürünlerden kazanıyor. Ancak buna rağmen eczacı SGK’ya bir milyon lira üzerinden iskonto yapıyor” dedi.

HANGİ DÜZENLEMELER YAPILDI

Reçete başına hizmet bedelinin artırıldı. Kademeli olarak reçete başına 25 ve 75 kuruşluk bedel alınıyordu. Bu bedel 40 kuruş ile 3 lira arasında arttırıldı (reçete sayısı arttıkça hizmet bedeli düşüyor)

Majistral (el yapımı ilaç) tarifede yer alan ilaçların fiyatları güncellendi. (Önceki sözleşmede el yapımı ilacın ham maddesi 10 liraya alınıyor ve SGK’ya 5 liralık fatura kesiliyordu)

Enjektör bedelleri artırıldı. (Enjektörlerin tanesi 25 kuruşa alınıyorsa SGK’ya 15 kuruşluk fatura kesiliyordu) Soğuk zincir ilaçlarının özel saklama koşulları için SGK hizmet bedeline yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Mobil reçetelerde reçete başı hizmet bedeli yüzde 50 oranında iyileştirme yapıldı. SGK tarafından kabul edilmeyen maddeler

1-) SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması

2-) Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması (yılda 3.5 milyar liralık ücreti eczaneler topluyor)

3-) Satış hasılatı baremlerinin artırılması

4-) Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 artırılması.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.