Ahmet İyimaya: "5 yıl, 2 yıl, 3 yıl anayasasız kalabiliriz"

Ahmet İyimaya: "5 yıl, 2 yıl, 3 yıl anayasasız kalabiliriz"
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, "Türkiye demokratik anlamda henüz anayasasına kavuşamamıştır. Demokratik anayasanın olmazsa olmaz en önemli şartı, mimarının millet olmasıdır" dedi

İyimaya, Türkiye'nin temel sorunlarına dikkati çekerek, yeni anayasa konusunda gelinen noktayı anlattı. Anayasanın, sadece bir medeniyet göstergesi değil, bir milletin demokrasi ruhunun ve seviyesinin göstergesi olduğunu söyleyen İyimaya, "Türkiye demokratik anlamda henüz anayasasına kavuşamamıştır. Demokratik anayasanın olmazsa olmaz en önemli şartı, mimarının millet olmasıdır." diye konuştu.

İyimaya, Akdoğan, Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen AK Parti Daraltılmış İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.

Osmanlı'dan bu yana yapılan anayasaların, "terceme yoluyla" yapılan anayasalar olduğunu belirten İyimaya, "Şu andaki anayasamızı da bir inşa anayasası olarak görmeyiniz, aslında protez bir anayasadır, takma bacak bir anayasadır." dedi.

İyimaya, 2011 yılında bilhassa partilerinin öncülüğünde oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun hem Türk tarihinde hem de Türk anayasa tarihinde başarılamayanı başardığını ifade ederek, "Etkisiz, baskısız büyük milletin nasıl anayasa istediğini büyük bir anayasa havuzunda, talepler havuzunda topladı. Bu tarihi bir belgedir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti olarak uzlaşma temelinde bütün partilerin asgari müştereklerde birleşebileceği bir anayasa projesi üretme konusunda üzerilerine düşeni yaptıklarının altını çizen İyimaya, "Bundan sonra sıra anayasanın Adalet ve Kalkınma Partimiz tarafından projelendirilmesi ve halk oylamasıyla anayasa normuna dönüşmesine kalmıştır. Burada bizim tarihi sorumluluklarımız var. Bir defa yaptığımız iyi kavranmalıdır" ifadelerini kullandı.

Anayasa konusunda iki şey yaptıklarını belirten İyimaya, şunları kaydetti:

"1982 Anayasası yürürlükten kalkacaktır, bu çok önemli. Yani revizyonist bir anayasa yapmıyoruz, Anayasa'nın maddelerini tekrarcı bir yaklaşımla yeni bir anayasa yapmıyoruz. 1982 Anayasasının yürürlükten kaldırılması yeni anayasanın yapılmasından, yapılmış olmasından daha önemlidir. Giderek parti görüşü olmaksızın ifade etmeye mecburum ki, yeni anayasa yapmasak dahi bu parlamentonun kurucu iktidar yetkisi içerisinde yürürlükteki anayasayı yürürlükten kaldırması gerçek bir demokratik kazanım olacaktır. Çok önemli, 5 yıl, 2 yıl, 3 yıl anayasasız kalabiliriz, anayasal kurumlar var, anayasal kurumların bağlı olduğu yasalar yani organik yasa dediğimiz yasalar var, bu çok önemli. Ama akıllıca olanı, rasyonel olanı, yeni anayasayı da aynı zamanda, eş zamanlı olarak yürürlüğe koymaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.