"Ambalaj atıkları yönetmeliği değişmeli"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ambalaj atığı üreticilerinin geri dönüşebilir ambalaj atıklarının belediyelerle sözleşmeli firmalara 'bedelsiz' verilmesini öngören Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin uygulamada sorunlara neden olduğunu söyledi.
Başkan Yalçıntaş, Haziran 2007'de yürürlüğe giren, ancak itirazlar nedeniyle kesin uygulamasına yeni başlanılan yönetmeliğin ambalaj atığı üreten sanayicileri ekonomik açıdan zarara uğrattığını vurguladı.
Yalçıntaş, "Ambalaj atıklarının önemli bir ekonomik değeri olduğu herkes tarafından bilinirken, böyle bir değerin bedelsiz bir şekilde teslim edilmesini istemenin haklı bir uygulama olduğunu söylemek zordur. Yönetmelikte yer alan bedelsiz hükmü piyasa gerçeklerine uygun değildir" diye konuştu.
Sanayicilerin ambalaj atığını Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisans verilmiş firmalar eli ile bertaraf edebilmesi gerektiğini belirten Yalçıntaş, "Bunun dışındaki taraflar devreden çıkmalıdır" dedi. Yalçıntaş, birçok şirketi zarara uğratan ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmasının yerinde bir karar olacağını kaydetti. Yalçıntaş, "Yönetmelikte yer alan bedelsiz hükmü mevcut son durum çerçevesinde yeniden ele alınmalıdır. Her türlü hammadde ve mamulün bir bedeli vardır. Kaldı ki, sanayi atıkları karşılığında bir bedel talep edilmesi son derece normaldir" diye konuştu.
Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Odası'nın, konunun, sanayicilerin mağduriyetini ortadan kaldıracak şekilde çözülmesi için yetkili organlar nezdinde girişimlerde bulunmaya ve takipçi olmaya devam edeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.