"Yeni kamplara ihtiyacımız yok'

"Yeni kamplara ihtiyacımız yok'
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, " Yeni kamplara ihtiyacımız yok, bizim 26 kampımızda yerimiz var, bu sayının artmayacağını düşünüyoruz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Afet Ve Acil Durum Eğitim Merkezinde (AFADEM), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) düzenlenen "8x8 Amfibik Arama Kurtarma Araçları Teslim Töreni"ne katıldı.

Akdoğan, törende yaptığı konuşmada, AFAD'ın 8x8 amfibik araçlarının gerçekten ilgi çekecek özelliklere sahip olduğunu, araçların uçmanın dışında hemen hemen her şeyi yaptığını vurguladı.

Birçok ülkenin envanterinde bulunmayan araçların, Türkiye'de kullanılmasının önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Akdoğan, Türkiye'nin fay hattında bulunduğunu, deprem riski yaşadığı için geleceğinin de bu gerçeklere göre kurulması gerektiğini bildirdi.

"26 kampımızda yerimiz var"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'de şu anda 2 milyon 750 bin Suriyelinin bulunduğunu, yaklaşık 270 bin civarında kişinin de kamplarda kaldığı bilgisini verdi.

Türkiye'de 26 kamp olduğunu, Öncüpınar'ın karşısında Suriye tarafında da ayrıca 10 kampın bulunduğuna işaret eden Akdoğan, şöyle devam etti:

"Bazen basın mensupları soruyor, 'Geri dönüşlerle ilgili yeni kamplar mı yapıyorsunuz?' Yeni kamplara ihtiyacımız yok, bizim 26 kampımızda yerimiz var, biz bu sayının artmayacağını düşünüyoruz. Çünkü aldığımız her bir kişiye karşı, yine kamplardan bir kişiyi Avrupa ülkelerine göndereceğiz. Bu son gelen heyetle birlikte 78 kişi de Almanya, Hollanda, Finlandiya'ya düzenli göçmen olarak gönderilmiş oldu. Yani Türkiye'de bu sayı artmayacak."

Çadır kentlerin konteyner kente dönüşümü

Akdoğan, son dönemde yapılan konteyner kentlere de değinerek, bunların çadır kentlerden dönüştürüldüğünü belirtti. Çadırda yaşamanın kolay olmadığını, bunları da konteyner kentlere çevirmek için arayışlarının bulunduğuna işaret eden Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bu yüzden bazı şehirlerimizde son dönemdeki konteyner çalışmaları, çadır kentlerin dönüşümüyle ilgili. Yoksa bu Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde alacağımız kişilerin yerleştirilmesi için bir ihtiyaç değil, bunu da özellikle vurgulamak istiyorum."

Afet bölgelerinde her türlü arazi koşulunda görev yapabilen 8x8 amfibik araçlar düzenlenen tatbikatla tanıtıldıktan sonra 40 adet 8x8 amfibik araç AFAD il müdürlüklerine teslim edildi.

Akdoğan da bir amfibik aracın direksiyonuna geçti ve araç hakkında bilgi aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.