Öyle bir işten para kazanıyorlar ki...
Köylülere dağıttıkları tohumlardan çıkan kozaları Gümüşgöze Mahallesi'ndeki evlerinin önündeki kazanda kaynatan aile,elde ettikleri ipek ile,bir çok değişik ürünü dokuyabiliyor.
Küçük yaşlarda ipekçilikle uğraşmaya başlayan HASAN Büyükaşık (83), sabahın erken saatinde yaktığı ocağının başına geçerek kendi bestelediği ve işini anlatan şarkısıyla kozadan iplikleri kaynayan sudan büyük bir incelikle çıkarıyor.
Dedelerinin de bu işi yaparak geçimini sağladığını ifade eden Büyükaşık, 7 yaşında öğrendiği işi o günden bu yana büyük bir aşkla yaptığını ve çocuklarına da öğrettiğini söyledi.
Yılmaz Büyükaşık, 6 kuşaktır bu işi yaptıklarını yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ipekten elde ettikleri ürünleri gönderdiklerini kaydetti.
Babasının hala kazanın başında olduğunu belirten Büyükaşık, ''Koza Birlik'ten aldığımız ve köylülere dağıttığımız tohumları bu aylarda toplayıp çalışmalara başlıyoruz. Elimizde, Hatay'a özgü ve yok olma tehlikesi altındaki ipek böceği türü 'Hatay Sarısı'ndan 500 kadar yumurta var, onları da üretip çoğaltarak, işimizi büyük bir aşkla yürütüyoruz. Kozadan çektiğimiz ipekleri el tezgahlarında dokuyoruz. İpekten yaptığımız ürünleri, ABD başta olmak üzere Almanya,Danimarka gibi birçok ülkeye gönderiyoruz'' diye konuştu.
Hatay'da geleneksel yöntemlerle yaptıkları işin her platformda tanıtımı için çaba gösterdiklerini vurgulayan Büyükaşık, bu kapsamda hemen her fuara el dokuma tezgahlarıyla katılarak bu işin tanıtımını yapmaya gayret ettiklerini söyledi.
Ali Büyükaşık da Hatay'da ipek üretiminin devamını sağlamak için evlerinin bulunduğu alana okul yaptırma çalışmalarının bulunduğunu, ancak bunu kendi imkanlarıyla yaptıkları için 2020 yılına kadar ancak tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.