"Mevve ihracında ilaç kalıntısı ihmal edilmemeli"
UYMSİB öncülüğünde düzenlenen 'Türkiye'de Tarım İlacı Sorunları ve Çözümünde Yeni Açılımlar' konulu panelin sonuç bildirisi hazırlandı. UYMSİB ve diğer yaş meyve sebze ihracatçı birliklerle birlikte önümüzdeki günlerde ithalatçı ülkelerle yaşanması muhtemel problemlerin önlenebilmesi ve erken tedbirlerin alınabilmesi amacıyal yapılan panelin sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:
"Tarım ilaçlarıyla ilgili yaşanan sorunların teknik boyutunda hastalık ve zararlılarla mücadelede tek çözüm yolu yanlış olarak pestisit kullanımı şeklinde gösterilmektedir. Oysa zirai mücadelenin özünü oluşturan bitki hastalık-zararlıları ve yabancı otlarla mücadelede kimyasal mücadelenin yanında kültürel , mekanik , fiziksel , biyoteknik biyolojik, karantina, genetik, entegre mücadele yöntemlerinin de bulunduğunun hatırlanması ve uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Entegre mücadele programları, globalgap, iyi tarım uygulamaları zorunlu hale getirilmelidir. tek bir ilaçla mücadele yerine münavebeli yıllık ilaçlama programları ön plana çıkarılmalı ve bunlar üretici kayıt defterinde gösterilmelidir.
Desteklemelerin bu tür program paketlerine yönlendirilmesi gerekmektedir. Öncelikle kimyasal mücadele yöntemlerine alternetif yöntemlerin kullanılması olmazsa olmaz ise son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurmak gerekli görülmelidir. Kimyasal mücadeleye karar verirken en önemli husus teşhis sonuçlarına göre ilaç seçimi olmalıdır. Yanlış teşhis,yanlış veya gereksiz ilaç demektir. İlaç seçiminde tarım bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve tavsiye edilmiş ilacın kullanılması gerekir. Ayrıca uygun doz ve aletle; zamanında ve usulüne uygun olarak ilaçlama yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır. İhracatta alıcıların ilaç tercihleri ülkemizde yasal olarak kullanılmasına izin verilen ilaçlardan farklılık göstermesi durumunda bu ilaçlar kullanılmamalıdır. İhracattaki bu çok önemli engelin aşılması için ülkesel boyutta gerekli yasal ve teknik çözümlerin acilen gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İthalatçıların analiz talepleri 2009 yılında daha fazla artacaktır. Bitkisel üretimde kullanılan kimyasallarn kayıt altına alınması ve izlenmesi " ile "bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışı" ile ilgili yeni yönetmelik ve uygulamalarının kalıntı sorununa çözüm olacak süreçte önemli aşamaları oluşturacaktır. İhracatta yaşanan sorunların yanında ülkemizde tarım ilaçlarını "kullanan", "pazarlayan - satan" ve son noktada " tüketenler " için de son derece önemli olduğu bilincinin kuvvetlendirilmesi gerekmekte olup bunun için gerekli eğitim ve yayım faaliyerlerine ağırlık verilmelidir".
Panele Tarım ve Köyişleri Bakanlığı - Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan, Dış Ticaret Müsteşarlığı - Tarım Dairesi Başkanlığı Uzmanı Alper Eriten, (U.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doç.Dr.Himmet Tezcan, İnegöl Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Ordu konuşmacı olarak katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.