TÜSİAD Başkanı "IMF, IMF" diyor
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, IMF ile yapılacak bir anlaşmanın piyasalara ilişkin belirsizliği ortadan kaldıracağını söyledi. Yalçındağ, "Anlaşma ile sağlanacak kredi imkanı, uluslararası likiditenin kuruduğu bu dönemde, bir yıl içinde yaklaşık 50 milyar doları bulan dış borç ödemesi olan Türkiye'nin nefes almasına imkan sağlayacaktır." dedi.
Yalçındağ, TÜSİAD, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliği ile düzenlenen "Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sıkıntılı dönemi yaşadığını söyledi. Krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin giderek belirginleştiğini ifade eden TÜSİAD Başkanı, şöyle konuştu: "Sanayi üretim endeksi son üç aydır geriliyor. Ekim ayında imalat sanayiindeki gerileme yüzde 10.3'e ulaşmış durumda. Bu gerilemenin gelecek aylarda da devam etmesi sürpriz olmayacak. Bu koşullar altında büyüme hızının 2008'in ikinci yarısından itibaren hızla düşmesi hatta negatife dönmesi ihtimal dahilinde. OECD'nin son tahminlerine göre Türkiye'nin büyüme hızı 2009 yılında yüzde 1.6 olacak. "
Ekonomideki gerilemenin, ancak yerinde bazı çok somut önlemlerin alınmasıyla mümkün olabileceğini aktaran Yalçındağ, bütün OECD ülkelerinin bu kriz karşısında özel bazı tedbirleri devreye soktuğunu hatırlattı. Yalçındağ, Türkiye'de de, bayram öncesi Merkez Bankası'nın ihracatçı şirketlerin reeskont imkanlarını genişletmesi ve döviz cinsinden kredilerde zorunlu karşılık oranını indirmesinin, piyasaları biraz olsun rahatlattığını hatırlattı.
Yalçındağ, "Bu önlemler ile birlikte, IMF ile yapılacak bir anlaşma piyasalara ilişkin belirsizliği ortadan kaldıracak, uygulanacak ekonomi politikalarının genel çerçevesini çizerek geleceğin öngörülebilir olmasını sağlayacak ve uluslar arası piyasalarda Türkiye'nin kredibilitesini artıracaktır. Ayrıca anlaşma ile sağlanacak kredi imkanı, uluslararası likiditenin kuruduğu bu dönemde, bir yıl içinde yaklaşık 50 milyar doları bulan dış borç ödemesi olan Türkiye'nin nefes almasına imkan sağlayacaktır." diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU: REFORM SÜRECİNİ DEVAM ETTİRMEK ÖNEMLİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, reform sürecini devam ettirmenin önemine değindi. Bu açıdan AB katılım sürecinin hızlandırılmasının önemli bir çıpa işlevini yerine getireceğine inandıklarını aktardı. Türkiye'nin, 2001 mali krizini yeniden yapılanmak anlamında çok iyi değerlendirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemin, küresel ekonomi, uluslararası mali piyasalar ve küresel yönetişim için bir test ve dönüşüm noktası olacağına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Şimdi karşı karşıya olduğumuz küresel mali kriz sonrasında mali
ve ekonomik sistemi reforme etmek ve günümüzün gerçeklerine uygun hale getirmek için küresel aktörler ve kurumlar olarak birlikte hareket etmek zorundayız." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.