Cumhurbaşkanı Erdoğan Araplara da laiklik önermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Araplara da laiklik önermişti
Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın sözleriyle başlayan laiklik tartışmaları sürerken, gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklenen bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, laikliğin anayasada olması gerektiğini söyledi, yeni anayasada İslam vurgusuna ise gerek olmadığını kaydetti.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelere (Tunus, Mısır, Libya) laiklik tavsiyesinde bulunmuştu.

Başbakanlığı döneminde Eylül 2011'de Mısır, Libya ve Tunus'u kapsayan bir gezi gerçekleştiren Erdoğan, bu ülkelerde oluşan yeni yönetimlere "laik anayasa" önermişti.

MISIR'DA: “LAİKLİK DİN DÜŞMANLIĞI YA DA ATEİZM DEĞİLDİR”

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra yeni anayasanın laik mi yoksa şeriat ilkelerine mi dayanması gerektiği tartışılıyordu ve Erdoğan burada özel bir televizyon kanalına verdiği röportajda “Mübarek sonrası yeni Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti: “Türkiye’de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak Müslümanım ama laik değilim. Fakat laik bir ülkenin başbakanıyım. Laik bir rejimde insanların dindar olma ya da olmama özgürlüğü vardır. Ben Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü laiklik din düşmanlığı değildir. Laiklikten korkmayın. Umarım ki Mısır’da yeni rejim laik olacaktır. Umuyorum ki benim bu açıklamalarımdan sonra Mısır halkının laikliğe bakışı değişecektir.”

TUNUS'TA: “DEVLET LAİK OLUR”

Erdoğan, Mısır’ın ardından Tunus’a geçmiş, burada da laiklik konusunda aynı telkinlerde bulunmuştu.  Erdoğan Tunus'ta “Devlet laik olur” ifadesini de kullanmıştı. Dönemi Başbakanı Erdoğan, 15 Eylül 2011 yılında Tunus’ta “Türkiye ile Tunus arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’ndan” sonra yaptığı basın toplantısında, Türkiye’deki din-devlet ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine şunları kaydetmişti:

“Türkiye’yi tanımlarsam herhalde sizin için yeterli olacaktır. Biz demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Anglosakson bir laiklik anlayışı veya batılı anlamda bir laiklik anlayışı değil. Kişi laik olmaz. Devlet laik olur. Bir Müslüman, laik bir devleti başarılı bir şekilde yönetebilir. Şunu bilmemiz lazım. Laik devlet her inanç grubuna eşit mesafededir. İster Müslüman olsun, ister Hristiyan olsun, ister Musevi olsun, ister ateist olsun… Hepsinin güvencesidir. Olayın aslı budur. Bu tartışmalara vesile olabilir. Biz böyle inanıyor, böyle düşünüyoruz."

LİBYA’DA: "LAİKLİKLE HİÇBİR SIKINTIMIZ YOK"

Erdoğan 16 Eylül 2011′de de Libya’da şunları söylemişti:

“Türkiye’de halkım benim bu konuda (laiklik) ne düşündüğümü çok iyi biliyor, çok iyi bildiği için yüzde 50 oy veriyor. Hiçbir sıkıntımız yok. Bu bölgeler, laikliği anlamada, tanımada inanıyorum ki şu anda bir müzakerenin veyahut bir tartışmanın içerisinde olacaktır. Ben laikliği dinsizlik olarak kabul etmiyorum, laikliği din karşıtlığı olarak kabul etmiyorum. Partimin programında laikliğin tanımı şudur: Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Bir Müslüman olarak, laik bir devleti yönetirken bütün inanç gruplarına devlet eşit mesafede olur, Müslüman’a da, Hristiyan’a da Musevi’ye de ateiste de. Bütün inanç gruplarının inancı o devletin güvencesi altındadır. Bizim anlayışımız bu. Burada aykırı düştüğümüz durum varsa bunu her fırsatta, herkesle müzakere ederiz. Bu söylediğimin de bizim değerlerimize, İslam’a karşı bir yanı varsa lütfen siz de beni ikna edin.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum