Erdoğan'ın Başdanışmanından 'Kriz' uyarısı

Erdoğan'ın Başdanışmanından 'Kriz' uyarısı
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye'nin mevcut yönetim sistemiyle belli bir noktaya kadar gelişme gösterdiğini ancak bu anayasal sistemle devam ederse yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

Türkiye'nin mevcut anayasal sistemle devam etmesinin mümkün olmadığını anlatan Ertem, şunları kaydetti:


"Şu çok açıktır. Türkiye, bu anayasal sistemle devam ederse, bırakın bir refah toplumu olmayı, yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalır. Çünkü 12 Eylül anayasasında hukuki gücü olan sermaye çevreleri, yeni küresel ekonominin ölçek koşullarını karşılamaktan uzaktır. Burada eskiye göre yatırım kararları alınmakta ve kendi krizini oluşturacak dinamikleri taşımaktadır. Türkiye, yeni anayasa tartışmasını bu çok önemli iktisadi temelden başlayarak yaparsa çok yararlı olur diye düşünüyorum. Aynı zamanda devletin ekonomideki yerini ve gücünü yeniden tanımlamak zorundayız. Mevcut anayasada rekabetçi açık bir ekonomiyi, girişim özgürlüğünü kısıtlayan ve anayasanın ruhuna işlemiş bir yaklaşım vardır. Buna bağlı olarak ekonomik anayasal kurumların çoğu bugün işlevini yitirmiş ve günü karşılamaktan uzaktır. Türkiye, refah toplumunu hedefleyen, gelir dağılımını düzeltecek adil ekonomiyi önceleyen bir anayasa hedeflemelidir."


Yeni anayasada ekonomiyi etkileyecek bir unsurun da yönetim biçimi olduğunu ifade eden Ertem, başkanlık sistemiyle ekonomik kalkınma arasında ciddi bir korelasyon olduğunu söyledi.

 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.