2009 yılından ekonomik beklentiler (FOTO)

2009 yılından ekonomik beklentiler (FOTO)
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel finansal kriz nedeniyle tüm dünyanın büyümesinin yavaşladığını, Türkiye'nin 3. çeyrek büyüme rakamlarının 0.5 çıkmasını kimsenin sevinerek veremeyeceğini belirtti.

FOTOĞRAFLARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, OECD ülkelerinin gelecek yıl küçüleceğini ifade ederek, Türkiye'nin daha iyi performans gösterip yüzde 1-2 büyüyeceğini, çünkü krize karşı hazırlıklı olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, OECD Genel Sekreteri Gurria'yı bakanlıkta kabul etti. Bakan Unakıtan ve Gurria, uzun süren bir görüşmeden sonra basın açıklaması yaptı. Bakan Unakıtan, OECD'nin, dünyanın önemli 30 ülkesinin üye olduğu ve Türkiye'nin de önem verdiği çok değerli bir konsey olduğunu belirtti. OECD'nin Türkiye için önemli yayınlar yaptığını anlatan Unakıtan, Gurria'nın son raporları kendilerine aktardığını bildirdi. Dünyadaki ekonomik krizde de değinen Unakıtan, bu krizin Türkiye'nin krizi olmadığını, bu nedenle soğukkanlı hareket ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin 3. çeyrek büyümesi ve işsizlik rakamlarıyla ilgili görüşleri sorulan Unakıtan, Türkiye'nin 3. çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 0.5 büyüdüğünü, bu rakamı kimsenin sevinerek veremeyeceğini söyledi. Yaşanan ekonomik krizin Türkiye'nin büyümesine etkileri olduğunu ve bunun son çeyrek rakamlarıyla da ortaya çıktığını anlatan Unakıtan, "Dünyanın bütün ülkelerinin büyüme hızı yavaşlıyor. İşsizlik fevkalade artıyor. Kimse 'bu krizden şu tarihte çıkarız' diye bir tarih veremiyor." diye konuştu. Unakıtan, krize karşı görüşlerin TBMM'deki bütçe görüşmelerinde hükümet tarafından izah edileceğini, diğer partilerin de Meclis'te kendi düşüncelerini açıklayabileceğini söyledi.

UNAKITAN: TÜRKİYE OLARAK ÜSTÜMÜZE DÜŞEN TEDBİRLERİ ALIYORUZ

Türkiye'nin krizlere alışık bir ülke olması nedeniyle hazırlıklı olduğunu ancak yaşanan son krizden etkilenmemenin mümkün olmadığını ifade eden Unakıtan, "Dünyanın krizi tüm ülkeleri etkiliyor. Şimdi biz diyelim ki Avrupa'ya mal ihraç ediyoruz. Avrupa'da kriz çıktığı zaman senin ihracat yaptığın malları da etkiliyor. İhracatını da etkiliyor. Dünyayla küresel ekonomiyle entegren ne kadar fazla ise o kadar fazla etkileniyoruz. Türkiye olarak biz krize hazırlıklı yakalandık. Birçok yapısal reformlar yaptık. Birçok önlemler aldık. Çünkü biz, ülke olarak krizleri gören, yaşayan ve o konuda da tecrübesi olan bir ülkeyiz. Rusya, 160 milyar dolar harcadı rubleyi hala tutamadı. Ekvador 'dış borçlarımızı ödeyemeyeceğiz' dedi. Yani resmen ülkesinin iflas ettiğini söyledi. Ama çok şükür Türkiye bu durumlarla karşı karşıya değil. Bütün ülkelerin ekonomilerinde en azından daralma oluyor. Yani ekonomik büyümeleri çok küçülüyor. Bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme yüzde 0,5. Bunu sevinerek kimse söyleyemez. Ama bu böyle. Başka nasıl etkileneceğiz? Ekonomimiz küçülecek, ticaret hacmimiz küçülüyor maalesef. Bütün dünyada küçülüyor ve işsizlik bir miktar artacak. Bu durumda Türkiye olarak üstümüze düşen tedbirleri alıyoruz." dedi.

OECD GENEL SEKRETERİ GURRİA: TÜRKİYE, 2009'DA İYİ PERFORMANS SERGİLEYECEK

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ise finansal krizin gelişmiş ülkelerden çıktığını, hızla tüm dünyayı sardığını söyledi. Her ülke ekonomsinin küresel finansal krizden etkileneceğini anlatan Gurria, Türkiye'nin ihracata dayalı bir ekonomi politikası izlediğini ve ihracat için de ithalata bağımlı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin de az çok küresel ekonomik krizden etkilendiğini ifade eden Gurria, Türkiye gibi kimi ülkelerin diğer ülkelere oranla krizlere daha hazırlıklı yakalandığını kaydetti. Türkiye'nin, uluslararası finansal krize karşı daha hazırlıklı yakalanmasını değerlendiren Gurria, "2001 finansal krizinden gerekli dersleri çıkarması nedeniyle bugün Türkiye daha istikrarlı ve güçlü bir finansal yapıya sahiptir. Türkiye, birkaç yıldır reformları yerine getirdi ve Türkiye bugün daha güçlü. Türkiye'nin bugün küresel finansal kriz nedeniyle ekonomik büyüme oranları düştü. Türkiye, birkaç yıldır OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomiydi. Türkiye, gelecek yıl olasılıkla yüzde 1 ile 2 arasında büyüyecek. Gelecek yıl OECD ülkelerinin genelinde büyüme oranları nefatif olacak. Türkiye, gelecek yıl OECD ülkeleri arasında daha iyi bir performans sergileyecek. Çünkü Türkiye finansal krize daha hazırlıklıydı. Bununla birlikte Türkiye, yüzde 1 oranında büyümesinden mutlu olacak anlamı çıkarılmasın. Türkiye, finansal krizden ekonomik faaliyetlerin azalması, büyüme oranlarında düşüş, işsizliğin artması biçiminde etkilenecek. Türkiye, küresel finansal krize karşı gerekli önlemleri alıyor. Gelecek yıl zor bir yıl olacak." diye konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.