Türkiye'nin Altın Borsası'na kote ikinci Türk şirketİ

Türkiye'nin Altın Borsası'na kote ikinci Türk şirketİ
Nadir Metal'in borsaya girmesiyle birlikte, Türkiye'de çıkarılan altın madenlerinin önemli bir kısmı işlenmiş olarak ihraç edilebilecek.

İSTANBUL (CİHAN)- Nadir Metal Rafinerisi'nin sahibi Abdullah Tütüncü, "Altın madenlerinde çıkan dore metalin işlenmesi ile ülkenin ihtiyacı olan altının yurtdışına satılmasının önüne geçmiş olacağız" dedi.

Türkiye'den çıkarılan altın, gümüş ve bakırdan oluşan dora metaller, İstanbul Altın Borsası'nda (İAB) işlem görebilmek ve bankalar tarafından alınıp satılabilir hale gelmek için yurt dışına gönderiliyor ve Alman, Fransız, Kanadalı aynı zamanda İAB'a kote şirketler tarafından işlenip yeniden iç piyasada kullanılıyor. İAB'da 60 civarında şirket var. Türkiye'de altın madeni işleten iki firma var. Bu firmalar madenden çıkan altınları yeterli ve borsada işlem gören rafineri olmadığı için yurt dışına satmak zorunda kalıyordu.

Nadir Metal, 2003 yılından itibaren Hadımköy'deki rafine hizmetlerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda akredite olması için çalışmalara başladı ve İAB'a başvurdu. Ancak, borsa ve Hazine Müsteşarlığı'ndan özel işletmelerin kote olmasını sağlayacak mevzuatın olmadığı cevabı geldi. 2006 yılına kadar mevzuatın çıkmasını bekledi. 2006'da mevzuat çıktıktan sonra inceleme döneminin tamamlanmasının ardından 28 Aralık 2007'de Nadir Metal Rafineri AŞ, İAB'da yer aldı. Şirket, aynı zamanda gümüş rafinerisinde de borsada yer alan ikinci şirket oldu.

Abdullah Tütüncü, yeni dönemde işleme kapasitelerini artıracaklarını belirterek, listeye girmeleri sayesinde işledikleri altın ve gümüşün bankalar arasında alınıp satılmasına imkan doğduğunu kaydetti. Tütüncü, Darphane'nin de ürünlerini kabul edebileceğini belirterek, "Bu durum aynı zamanda Türk altın madenciliği için de önemli bir fırsat. çünkü Türkiye'den çıkarılan altınlar işlenemediği için ham olarak yurt dışına ihraç ediliyor daha sonra borsaya akredite firmalar tarafından yeniden iç pazara sunuluyordu. Artık yerli madenciler çıkardıkları altınları bizim rafinerimizde işleyebilecek. İthalat yapmak zorunda kalmayacak" değerlendirmesini yaptı. Tütüncü amaçlarının, Türkiye'nin ithalatını azaltıp mücevher ihracatını artırmak olduğunu kaydetti.

Borsa'da yer alabilmek için 3 yıllık şirket bilançolarını bağımsız denetim şirketine incelettiklerini söyleyen Tütüncü, aynı zamanda Avrupa Birliği standartlarında çevreye duyarlı üretim ve arıtma sistemi kurduklarını anlattı. Şirket olarak ilk defa altın konusunda yabancı bir firmayla ortaklık kuracaklarını anlatan Tütüncü, "Borsa listesinde yer alan yabancı şirketlerin merkezleri kendi ülkelerinde. Biz yurt dışından büyük bir firma ile ortaklık yaparak bu konuda da ilk defa yabancı sermayeyi Türkiye'ye getireceğiz" açıklamasını yaptı. Tütüncü, aynı zamanda bir kamu kurumu olan Eti Madencilik'ten sonra Borsa'da gümüş konusunda akredite olan tek özel şirket olduklarını vurguladı. İstanbul'dan sonra Dubai'deki altın borsasına başvuracaklarını belirten Tütüncü, ardından Dünya'nın altın merkezi kabul edilen Londra Borsası'na da müracaat edeceklerini duyurdu.

Firma, Hadımköy'deki tesislerine şimdiye kadar 10 milyon dolarlık yatırım yaptı. 5 bin metrekare arazi üzerinde 4 bin metrekare kapamında 100 kişilik bir ekiple yılda 50 ton altın ve 150 ton gümüş işleme kapasitesine sahip. Nadir Metal'in işlemede uzun dönemli hedefi, üretim kapasitesini yılda 100 ton altın ve 200 ton gümüşe çıkarmak. Şirket, aynı zamanda döviz bürosu işletmeciliği ile metalik veya metalik olmayan yüzeylerin farklı amaçlara dönük olarak elektrolitik yöntemlerle kaplanması için gereken kimyasalların ve uygun proseslerin pazarlanması işini de yürütüyor. Firmanın iştiraklerinden Centrum Dış Ticaret ise Cenmax Oto Alarm Sistemleri üzerine faaliyet gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.