Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan kongre açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan kongre açıklaması
AK Parti genel başkanlığı ve Başbakanlığa veda edecek olan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinde kendilerine oy veren 24 milyona "Bu benim tercihim değildi, zaruret" mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği üzerine AK Parti genel başkanlığı ve Başbakanlığa veda edecek olan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinde kendilerine oy veren 24 milyona  "Dört yıllık bir hukuk oluştuğunu düşünüyorduk ancak bunun kısa sürmesi emin olun benim tercihim değildir, ortaya çıkan bir zaruretin gereğidir. Hem teşekkür ediyorum hem de haklarınızı helal etmenizi diliyorum" mesajını verdi.

Davutoğlu, neden bıraktığını ise şu sözlerle açıkladı:

"Yoldan önce yol arkadaşı sözü vardır. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olmalarını isterim. Olmadıklarında da bana söylemelerini isterim. Son MKYK'da yaşananlar çok önem arz etmiyor. İlk imzayı ben attım. Ancak takip edilen yöntemi refik olarak düşünmedim. Bu anlamda yaptığım istişareler neticesinde AK Parti’nin birliği için refik değişmesindense genel başkanın değişmesinin daha doğru olacağını düşündüm. Bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum".

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının başında göreve gelirken verdiği sözleri ve bunları yerine getirdiğini belirterek başladı.

Ardından tüm yaşananların tarihin ve milletin şahitliğinde geliştiğini söyledi.

Gödevde bulunduğu süreci 3 dönemde özetleyen Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerine kadar ki süreci bir dönem, 7 Haziran-1 Kasım tarihleri arasını 2. dönem, 1 Kasım sonrasını 3. dönem olarak değerlendirdi.

Davutoğlu şunları kaydetti:

"Birinci dönem 28 ağustos 2014 ve 7 haziran 2015 arasındaki dönemdir. Bu dönemin en önemli meydan okuması, karizmatik bir liderden sonra AK Parti'nin geleceğe hazırlanmasıdır. Geçmiş göstermiştir ki karizmatik liderlerden sonra bir boşluk doğar.

Benim hedefim AK Parti'nin birliğinin, beraberliğinin muhafazası olmuştur. Benim AK Parti Genel Başkanlığımda bu partiden tek bir istifa yaşanmamış ve parti omurgasından bir şey eksilmemiştir. Bu önemli bir meydan okumaydı.

İkinci hedefim ülkeyi suhuletle seçime götürmekti. Üçüncü olarak terör olayları vardı. Hem bu olayların üstesinden gelmek, yaraları sarmak, hem de kapsamlı bir güvenlik planlamasını hayata geçirdik.

Dördüncü hedef bütün yatırımların eksiksiz sürdürülmesi ve devam etmesi yanında ekonomik istikrarın muhafaza edilmesiydi."

1 Kasım seçim sonuçları sonrası yeni bir dönem oluştuğunu, 4 yıllık bir hukuki süreç başladığını ve plan-projelerini buna göre yaptıklarını anlatan Davutoğlu, seçim meydanlarında verdiği 3 aylık sözlerin tamamını yerine getirdiklerini kaydetti.

Davutoğlu, boşluk oluşmayacağını belirterek "Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak AK Parti hükümetleri devam edecektir" dedi.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

- 25 yıllık tarihte bir akademisyen olarak aziz milletimizin hizmetinde olmak benim için büyük bir gururdu. Bugün geldiğimiz bu noktada artık perspektifimizi paylaşma zamanımız geldiği görüşündeyim.

-Benim AK Parti başkanlığım dönemimde tek bir istifa yaşanmamış tek bir ihtilaf veya ayrılık olmamıştır. Bu konuda bana katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

-Paralel yapı faaliyetleri, Suriye'de ortaya çıkan görüşmeler, suhuletle ülkeyi seçime götürmenin yanında hamd olsun 62. hükümetimiz ülkeyi seçime götürdü.

-Bugün AK Parti'nin yeniden bismillah diyebileceği bir gündür. 7 Haziran'la birlikte iç muhasebemizi yaptık. 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki dönem en kritik dönemdi. Çok şükür bu dönemde başlarımızın öne eğilmesini gerektirecek hiçbir şey yaşanmadı.

-Hamd olsun huzurunuzdayım. Kriz bekleyenler, hükümetsizlik bekleyenler yanıldı. Hiçbir kararı alırken beklemedik. Bir dakika bile düşünmeden en radikal, en zor kararları aldık.

-23 Temmuz günü yaptığım güvenlik zirvesinde bütün güvenlik birimlerine şu talimatı verdik. Madem ki Türkiye'ye savaş ilan edilmiştir, ülkemizin bütün dağları, bütün vadileri, bütün şehirleri terörden temizleninceye kadar mücadele devam edecektir.

-Hesap verme makamında olan bir vatandaş olarak 3 ayda bütün vaatlerimizi yerine getirmenin onurunu yaşıyoruz. Demokrasi tarihinde az görülmüş bir husustur.

-Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AK Parti hükümetleri devam edecektir. Yatırımcılara bu güven ortamının devam edeceği konusunda güvence veriyorum.

"ÖNÜMÜZDEKİ KONGREDE ADAY DEĞİLİM"

-Partimiz yeni bir dönem içerisindedir.22 Mayıs'ta olağanüstü kongre kararı aldım.Mutabakatın olmadığı yerde aday olmayı düşünmem.Aldığım bu kararda başarısızlık veya pişmanlık duygusu yoktur..Eskilerin bir sözü vardır. Yoldan çok yol arkadaşları... Ben yol arkadaşlarımın benimle olduğundan emin olmak isterim. Bu bağlamda son MKYK'da yaşananlar, parti usulleri bakımından benim için önemli olmasa da refik açıdan doğru olmadığına kanaat getirmediğim için, bütün dostlarımızla ve cumhurbaşkanıyla yaptığımız görüşmelerde refik değişmektense, genel başkan değişikliğindeki doğruluk bende hasıl oldu. MKYK ve diğer kurulların değişmesi parti içinde değişik yorumlara neden olacaktı. O yüzden kongrede aday olmayacağım..

"Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı terk ederim ama bu ak kadroların üzülmesine izin vermem." demiştim. Bu bağlamda adım atacağım.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ONURU BENİM ONURUMDUR"

Cumhurbaşkanı ile ilişkimizde spekülasyona izin vermem.Cumhurbaşkanımızın onuru benim onurumdur. Mücadeleyi AK Parti'nin bir neferi olarak sürdüreceğim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum