Altın yatırımcısını ihya etti!

Altın yatırımcısını ihya etti!
Doların sert yükselişin etkisiyle altın zirveyi gördü. Altın yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 20'nin üzerinde kazanç getirdi.

Geçen yılı 99,54 liradan tamamlayan altının gramı dün itibarıyla 121 lirayı aştı. Yatırımcısına böylece yüzde 20,8 kazandıran gram altın, dolar kurundaki sert yükselişin de etkisiyle güvenli liman olma özelliğini sürdürdü.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, siyasi gelişmelerden olumsuz etkilenen piyasalarda tedirginliğin yıl boyunca sürebileceğini belirterek, "Jeopolitik ve siyasi riskler altının gram fiyatını 136 lira seviyesine yükseltebilir. Eğer siyasi riskler tahminlerden kısa sürede çözüme varırsa dolar/TL'nin yükselişlerinin sınırlı kalması ile gram altın 128 TL bandında devam edebilir" öngörüsünde bulundu.

Memiş, küresel piyasalarda doların değer kaybetmesinden olumlu etkilenen Türkiye ekonomisinin, artık siyasi gelişmelere odaklı bir yıl geçirebileceğine işaret ederek, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde zaman zaman sürpriz gelişmeler yaşanabilir. Olumlu ya da olumsuz ayrışmaya neden olan bu sürpriz gelişmelerin 'Ekonomi üzerinde etkisi ne kadar sürer?' diye düşünüp gelişmeleri en çok da bu yönüyle değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun görevini devretmesini kimse beklemiyor ve fiyatlamıyordu." yorumunu yaptı.

Dün akşam saatlerinde piyasaların bu gelişmelere sert tepki verdiğini, döviz ve emtia fiyatlarında yükselişler yaşandığını aktaran Memiş, "Başbakan Davutoğlu, dünkü konuşmalarında piyasaları etkileyecek olumsuz bir cümle kullanmamış olsa da, piyasaların normalleştiğini söyleyemeyiz. Dolar 2,90 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ederken, altının gram fiyatı 120 liranın üzerinde tutunmayı sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Memiş, altın fiyatlarındaki yükselişlerin beklentilerden daha yüksek seviyeleri test edebileceğini dile getirerek, siyasi ve jeopolitik risklerin oluştuğu bu dönemde dolar kuru yükselişlerinin 3,15-3,20 seviyelerine kadar sürebileceği tahmininde bulundu.

Dolar kurunun 3,15-3,20 aralığında işlem görmeye başlamasıyla altının ons fiyatının 1.350-1.400 dolar olmasının kendileri için sürpriz olmayacağını kaydeden Memiş, "Altının gram fiyatı, altının onsundan ve dolar kurundan alacak olduğu destekle yükselişlerini 136 lira seviyelerine kadar sürdürebilir." şeklinde konuştu.

"MAYIS SONUNDA ŞU ANKİ BELİRSİZLİKLERİN AZALMASINI BEKLİYORUM"

Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, özellikle yılbaşından beri yatırımcısına iyi kazanç getiren altında ilk çeyrekte daha çok risk algısının fiyatlandığının görüldüğünü belirterek, "Özellikle Çin ekonomisine dair riskler altın tarafında yükseliş hareketini başlatan belirleyici unsurdu. Yılın ikinci çeyreğinde ise hem küresel piyasalarda hem de altın tarafında ABD Merkez Bankası (Fed) beklentilerinin öncelikli olarak fiyatlandığını görüyoruz." dedi.

Fed'in de artık söylemlerini yumuşattığını ve piyasanın faiz beklentilerine paralel bir faiz artırımından söz ettiğini aktaran Gezgin, "Bu durum özellikle altına yaramış durumda. Kısa vadede 1.300 seviyelerine hızlı bir yükseliş gerçekleştiren altında, Fed'in haziran ayında faiz artırabileceğine dair beklentiler zayıf fiyatlanmaya devam ettiği sürece ve ABD verileri kötü geldiği sürece 1.350 dolar seviyelerine doğru bir hareket görebiliriz. Ancak artık küresel piyasalarda yılın ikinci yarısıyla birlikte Fed beklentilerinin daha fazla fiyatlanabileceğini ve altının yükselişlerde bir baskı görebileceğini söylemekte fayda var. Bu nedenle ons altın tarafı 1.200-1.300 seviyeleri arasında bir konsolidasyon yapabilir." bilgisini verdi.

Gezgin, gram altın tarafında dolar kurunun performansının da takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi: "Doların küresel piyasalardaki zayıflığı şubat ayından itibaren TL'nin de değer kazanmasını sağlamıştı. Ancak mevcut konjonktürde Türkiye tarafında önümüzdeki dönemde TCMB'nin faiz indirimi gibi bir hikayesi var. Enflasyondaki gerilemenin Merkez Bankası'na faiz indirim fırsatı vermesi, özellikle TL varlıklardaki pozitifliğin uzun vadeli kalıcı olmamasına neden olabilir. Özellikle TL tarafı mevcut durumda Türkiye için olumlu senaryoları fiyatlıyordu. Ancak 2,8100 seviyesi altında kalıcılık uzun vadeli olmamakta. Bu nedenle önümüzdeki dönemde doların da güçlenmesiyle birlikte gram altın tarafında tekrardan zirve seviyelere tırmanış görebiliriz. Gram altında öncelikli olarak 124-128 seviyesine doğru hareketler görülebilir."

Kısa vadede TL tarafındaki negatifliğin gram altındaki yükselişleri desteklediğine dikkati çeken Gezgin, "Siyasi belirsizlik ortadan kalkana kadar TL tarafındaki zayıflama eğilimi devam edebilir. Gram altında çekilmeler alım fırsatı yaratabilir. Mayıs sonunda şu anki belirsizliklerin azalmasını bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.