Davutoğlu Bosna'da camii açılışında konuştu

Davutoğlu Bosna'da camii açılışında konuştu
Başbakan Ahmet Davutoğlu, restorasyonu TİKA tarafından tamamlanan Bosna Hersek'in Banya Luka şehrindeki Ferhadiye Camisi’nin açılış töreninde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, restorasyonu TİKA tarafından tamamlanan Bosna Hersek'in Banya Luka şehrindeki Ferhadiye Camisi’nin açılış töreninde konuştu.

İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Bundan 4 sene önce bir Ramazan günü buraya geldiğimde yine Boşnak kardeşlerimle buluşmuştum. Tüm şehirler yıkılsa Saraybosna ayakta kalsa, insanlık yeniden inşaa edilir demiştim. Yürekleriyle anlaşan insanlar, tercümana ihtiyaç duymaz. Biliniz ki burada bir tek kardeşimizin burnu kanasa bizim kalbimizden kanlar fışkırır, buradaki bir caminin bir taşı eksilse bizim maneviyat dünyamız yıkılır. Bundan 23 sene önce Ferhadiye camii yıkıldığında ben haberi aldğımda derinden sarsılmıştım.

"FERHADİYE CAMİİ YIKILDIĞINDA ALİYA İLE BİRLİKTE ÜZÜLMÜŞTÜK"

Ve büyük lider, bilge insan sayın Aliya İzzetbegoviç Malezya'ya geldiğinde yıkılan caminin üzüntüsünü beraber yaşamıştık. Emin olunuz şu an Aliya İzzetbegoviç'in ruhu bu caminin inşaa edileceği olayından haberdardır. Dışişleri bakanıyken emir vermiştim, her ne olursa olsun Ferhadiye Camii açılacak demiştim. Bugün bu açılışı gerçekleştiriyoruz, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 23 yıl önce bu camiyi yıkanlar sadece camiyi değil, insanlığı yıkmıştır. Ve bugün biz bu camiyi inşaa ederken aslında insanlığın vicdanını yeniden inşa ediyoruz. 

[Başbakan Davutoğlu'ndan Esenboğa Havalimanı'nda açıklama]
Başbakan Davutoğlu'ndan Esenboğa Havalimanı'nda açıklamaBaşbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı.

"BU CAMİİ BURADA OLDUKÇA İNSANLIĞIN SESİ SEMAYA YÜKSELECEKTİR"

Bilinsin ki bu camii burada durdukça insanlığın sesi semaya yükselecektir. Ayrı olarak değerlendirmemiz gereken bir diğer konuda bizim Bosna ile olan ortak kültürümüzdür. Gazi Hüsrev Bey Camii, Mostar Köprüsü ve daha niceleri bizim ortak kültürümüzün ürünleridir. 2005 yılında Foça'ya gittiğimde yıkılan Alaca Camii'nin yerinde mihrap taşı bulmuş 2 rekat namaz kılmıştım. Ve orada dua etmiştim, Alaca Camii'nde yeniden ezan sesi duymak için. Bütün kardeşlerimiz adına söz veriyorum; Bosna'da yıkılan tüm ortak kültürel miraslarımız yeniden hizmete kazandırılacaktır. 

"BURADAYDIK, BURADAYIZ VE EBEDİYETE KADAR BURADA OLACAĞIZ"

Biz burada çok kültürlü bir Bosna-Hersek için bulunuyoruz. Buradaydık, buradayız ve ebediyete kadar burada olacağız. Ayrı  bir hususta Bosna-Hersek'in geleceği ile ilgilidir. Bosna Hersek yahudi, ortodoks ve müslüman kimliğiyle herkesindir. Bosna'yı parçalamak isteyenler aslında insanların yüreğini parçalamak istiyorlar. Srebrenitsa'da aziz şehitlerimiz parçalanmamak için hayatlarını feda etmişti. Onları da rahmetle anıyorum. Bugün Ferhadiye'nin tekrar açılması bütün Bosna-Herseklilere ve dünyaya bir barış mesajıdır. Bu barış mesajının doğru okunması lazım. Dünyada çok az şehirde burada olduğu gibi camii, kilise ve sinagog yan yanadır. Belki bir İstanbul'da bir de Bosna-Hersek'te. 

'ALİYA'NIN EMANETİNE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Konuşmamın sonunda İzzetbegoviç'e hitap etmek istiyorum. Ey bilge insan mekanın cennet ruhun şad olsun. Uğrunda insanlık dersi vererek yürüttüğün mücadelenin bugünkü sahipleri bizleriz ve bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız. Yıkılan her camiyi yeniden inşaa edip kırılan tüm kalpleri yeniden onaracağız. Ve Bosna-Hersek senin istediğin gibi hep tek parça kalacak. Allah Bosna'yı aziz eylesin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.