'Mülteciler ekonomiye yaradı'

'Mülteciler ekonomiye yaradı'
S&P, mültecilerin Türkiye ekonomisine olumlu etkide bulunduğunu söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Suriye'den Türkiye'ye net mülteci akışının Türkiye'nin GSYH'sına, bütçesine ve dış değişkenlerine etkisinin olduğundan düşük tahmin edildiğini savundu. 

S&P analisti Frank Gill yaptığı değerlendirmede, "Mülteciler kayıt dışı ekonomide kazandıklarını ve tasarruflarını harcayarak tüketimi büyütüyorlar" ifadelerini kullandı. Gill, Türkiye'de büyümeye destek veren diğer pozitif faktörler olarak düşük petrol fiyatlarını ve reel ücret büyümesini gösterdi.

Mülteci akışının özel tüketime etkisinin, merkezi hükümetinin kamplardaki ve kamplar dışındaki mülteciler için net desteğinin 2016'da dahil olmak üzere Türkiye'de manşet GSYH büyümesine katkısının yüzde 0,2-0,3 seviyesinde olabileceğini vurguladı. 

ETKİ GEÇİCİ Mİ KALICI MI?

Gill, mültecilerin Türk ekonomisini etkilerinin kalıcı mı geçici mi olacağını ise mültecilerin Türkiye'de kalıcı olup olmayacaklarının belirleyeceğini ifade etti. 

Gill, "Türkiye'de büyümenin kalitesi konusunda endişelerimizi dile getirmeye devam ediyoruz, büyüme özel sektör yatırımından daha çok tüketim kaynaklı. Ancak esneklik ve olumlu demografik yapı, komşularındaki oynaklığa, yurt içi güvenlik durumuna ve karmaşık siyasi ortama rağmen Türkiye'yi gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerinden ayırıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.