ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanak - ÖSYM Giriş

ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanak - ÖSYM Giriş
ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak merak konusu. Haftasonu yapılan ALES sınavında gözler ALES sınav sonuçlarına çevrildi. İşte ales sonuçlar hakkında detay...

ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınav sonuçları 25 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak. ALES 2016 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yapıldı. ALES  Sınav sonuçları 25 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak. Adaylar ÖSYM'nin resmi sitesinden sonuçlara erişebilecek. ALES sınavı 3 yıl geçerli olacak. 

ALES SINAV SONUÇLARI SORGULAMA

ALES SINAVI YAPILDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen ilkbahar dönemi sınavı, saat 9.30'da başladı ve 150 dakika sürdü.

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı.

ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.

Sınav sonucu alınan puanlar, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak. 

e-Devlet Şifresi ile ÖSYM Sistemlerine Giriş

ÖSYM’nin aday veya görevli şifresi ile giriş yapılan aşağıdaki uygulamalarına, e-devlet Kapısı üzerinden güvenli giriş yapma özelliği eklenmiştir.

Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr)
Başvuru Merkezi İşlemleri Sistemi (https://bmis.osym.gov.tr)
Sınav Merkezi İşlemleri Sistemi (https://smis.osym.gov.tr)
Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi (https://kkis.osym.gov.tr)
Görevli İşlemleri Sistemi (https://gis.osym.gov.tr)
Bu özellik ile ÖSYM şifresi kullanarak yapılan tüm işlemlerin, E-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak da gerçekleştirilme imkânı sağlanmıştır.  ÖSYM şifresinin kullanımı ve edinimi ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

ÖSYM şifresi kullanılarak veya e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adayın veya görevlinin kendisine aittir. Bu nedenle şifre hiç kimseyle paylaşılmamalıdır.

Ayrıca e-Devlet Kapısından “Tek Tıkla Giriş” özelliği kullanılarak da yukarıda belirtilen uygulamalara güvenli giriş yapma, ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi(https://odeme.osym.gov.tr)’ine erişilebilme ve ÖSYM sisteminde var olan sınav/yerleştirme sonuçlarını toplu olarak görme ekranına erişim özelliği eklenmiştir.

ÖSYM Merkezi (Bilkent-Ankara) ve Başvuru Merkezlerinde aday veya görevliye e-Devlet şifresi verme işlemi yapılmamaktadır.

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) kısaca, yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara girişte ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır.

Sınavı yapan kurum olan ÖSYM’nin tanımına göre; 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Eskiden LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) adıyla yapılan bu sınav 2007 yılı itibariyle ALES olarak değiştirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.