"Rekabetçiliğin dinamosu teşvik beklentisi olmamalı"

"Rekabetçiliğin dinamosu teşvik beklentisi olmamalı"
URAK Başkanı Koç, rekabetçiliğin dinamosunun teşvik beklentisi olmaması gerektiğini söyledi

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu(URAK) tarafından hazırlanan İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008 araştırması sonuçlarına göre rekabetçilik sıralamasında en üst sırada İstanbul yer alırken, en düşük rekabet gücüne sahip il Şırnak oldu. URAK Başkanı Ali Koç, Türkiye'de şehirlerarası rekabet konusu, bugüne kadar çok net bir şekilde anlaşılamadığını belirterek, "Türkiye'de maalesef rekabet denince ilk akla gelen konu, teşviktir.Rekabetçiliğin dinamosunun teşvik beklentisi olmaması gerektiğini düşünüyorum." dedi. Rekabetçiliğin kalıcı, krizlerin geçici olduğunu ifade eden Koç, " Ne kadar rekabetçiyseniz, krizlerden o kadar daha çabuk ve daha kuvvetli çıkacaksınızdır." değerlendirmesini yaptı. 

İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008 araştırması sonuçlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Ali Koç, Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınlamış olduğu "2008-2009 Küresel Rekabetçilik Raporu"na göre, Küresel Rekabetçilik Endeksi bazında 53. olan Türkiye'nin, 2008-2009 döneminde 63. sıraya gerilediğini kaydetti. Koç, şöyle devem etti: " Bir tarafta, Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasındadır diyoruz. Türkiye, bölgesel güç olmalıdır, diyoruz. Diğer tarafta, rekabetçilik sıralamasında geriye doğru gidiyoruz. Ülke olarak taşıdığımız ve hedeflediğimiz potansiyelden çok uzakta olduğumuzu kabul ediyoruz ancak, buna mukabil, ilerlememize rağmen, dünyanın bizden daha hızlı ilerlediğini gözlemliyoruz." 

Şehirlerin rekabet güçlerinin artması için, doğru kaynakları kullanmaları ve rekabet aynasından kendilerine bakmayı öğrenmeleri gerektiğini anlatan Koç, "Türkiye olarak hem ülke hem şehir bazında, rekabet aynasındaki görüntümüzün farkına varmalıyız ve geleceğimizi, potansiyelimizi kullanabilecek bir şekilde planlamalıyız." dedi. 

Türkiye'de maalesef şehirlerarası rekabet konusunın, bugüne kadar çok net bir şekilde anlaşılamadığını dile getiren Koç, bu konudaki en büyük yanılgılardan birinin ise, rekabetle teşvik kelimelerinin birlikte anılması olduğunu söyledi. Koç, "Türkiye'de maalesef rekabet denince ilk akla gelen konu, teşviktir. Teşvik alan illerin rekabette öne çıkacağı, almayanların ise geride kalacağı gibi bir algı bulunuyor. Doğru teşvik elbette bir itici güçtür ama her şey değildir. Hatta bazı uzmanlar, kamu teşvikinin, girişimciliği ve rekabeti körelttiğini iddia etmektedirler. 

Rekabetçiliğin dinamosunun teşvik beklentisi olmaması gerektiğini ve bu araştırmanın sonuçlarını, bir de bu açıdan değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Koç, her ilin taşıdığı bir potansiyel, güçlü ve zayıf yönleri bulunduğunu, yapılması gerekenin hem il hem ülke bazında öncelikle görüntünün ne olduğunu anlamak ve temel stratejileri bu görüntü üzerinden saptamak olduğunu aktardı. 

İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008 sonuçlarına göre, bazı illerin, doğal olarak, diğerlerine oranla açık ara önde olduğuna dikkat çeken Koç, burada her ilin yüksek rekabetçilik seviyesine sahip olmasını beklemenin, elbette gerçekçi olmayacağını ifade etti. Koç, "Her il aynı düzeyde gelişmişliğe sahip olmayabilir ama her ilin kendisine ait bir gelişim ve refah planının olması gerekir. Sonuçlar, sadece idari ve mülki yetkililerce değil; tüm yatırımcılar ve girişimciler için de önemli mesajlar vermektedir." diye konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran URAK Başkanı Ali Koç, rekabetçilik ve krizin etkilerine ilişkin bir soru üzerine, rekabetçiliğin kalıcı, krizlerin geçici olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu krizde geçmiş krize göre çok daha sağlam olduğunu sözlerine ekleyen Koç, "Etkileyecek, etkilemeyecek, ne kadar etkileyeceğini zaman gösterecek. Ne kadar rekabetçiyseniz, krizlerden o kadar daha çabuk ve daha kuvvetli çıkacaksınızdır." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.