Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı sorgulama

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı sorgulama
Ehliyet sınav sonuçları için nefesler tutuldu. 2016 Ehliyet sınav sorularının ardından şimdi gözler Ehliyet sınav sonuçlarında. İşte konuyla ilgili detaylar...

Ehliyet sınavı yurt genelinde 14 Mayıs'ta gerçekleştirildi. Sürücü adaylarının sınavdan sonraki merakı Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı sorusu oldu. Ehliyet sınav sonuçları MEB'in resmi internet sitesi meb.gov.tr'den 15 gün içinde erişime açılacak.

EHLİYET SINAVI HAKKINDA

Günümüzde Otomobil kullanabilmek için ihtiyacınız olan bir belge vardır. Bu belgeye ehliyet adı verilmektedir ve bu belge olmadan otomobil kullandığınız takdirde ceza olarak bir miktar para ödemeniz gerekmektedir. Ehliyet alabilmek için ise kurslara gidilip iki temel sınavdan başarılı bir şekilde geçmek gerekiyor. Sınavlar teorik ve direksiyon sınavları olarak ikiye ayrılmaktadır. İlk aşama olan teorik sınavda 3 bölümden sorumlu tutulan adaylar; ilk yardım, motor ve trafik alanındaki soruları test olarak cevaplandırmaktadır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA

Sınavda başarılı sayılabilmek için 70 puan ve 70 puanın üzerinde bir puanınızın olması gerekmektedir. Sınavdan başarılı bir şekilde geçen adaylar ikinci olarak direksiyon sınavına girmek durumundadırlar. Direksiyon sınavı uygulamalı bir sınavdır. Araç kullandığınız anda arabada bulunan yetkili heyet araba sürmenize göre sizi bir değerlendirmeye alıyor ve bununla birlikte geçip, geçmediğinizi belirliyorlar. Sınavda dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır. Dönüşlerde ve şerit değiştirirken sinyal vermek, hız sınırını ayarlamak, manuel araçlarda vites değiştirme zamanını doğru ayarlamak, hatalı sollama yapmamak gibi bir takım şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Park ederken ise sinyal vermeyi unutmamak oldukça önemlidir. Kendi aracınız veya başka birinizin aracına zarar vermemek için mutlaka dikiz aynalarını araca ilk bindiğiniz anda kontrol ediniz.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI MI?

Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.

Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.

Geçtiğimiz Cumartesi yapılan ilk aşama olan teorik sınavlarının sonuçları henüz açıklanmamıştır. Sonuçlar açıklandığında kayıtlı olduğunuz sürücü kursu mutlaka sizinle bir bağlantı kuracaktır. Direksiyon dersleriniz bu sınavdan başarılı olduğunuz takdirde ayarlanacaktır. Böylece ikinci aşama sınavı için direksiyon dersleri almaya başlayabileceksiniz. Günümüzde ehliyet döneminde bir takım değişiklikler yapılmıştır. Stajyer ehliyet denilen ehliyet ile daha duyarlı sürücü eğitimi verilmektedir. Yani stajyer ehliyete sahip olan bir sürücü için 2 yıl bir değerlendirilme süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde sürücünün geçmemesi gereken bir ceza puanı vardır.

Bu ceza puanı nasıl belirleniyor diye soracak olursanız bunun cevabı oldukça basittir. Şöyle ki trafikte yapılan her hatalı davranışın belirli bir puanı olacaktır ve siz hata yaptığınızda kaydınıza işlenecektir. Eğer iki yılı doldurmadan ceza puanınız sınıra gelirse stajyer ehliyeti elinizden alınacaktır. Böylelikle tekrar bir sürücü kursuna yazılıp, eğitim alıp daha sonra iki aşamalı sınavlara tekrar girmeniz gerekecektir. Hatalı davranışlar olarak birkaç tane hatalı davranışlardan sizler için bahsedelim. Mesela; kırmızı ışıkta geçmek, alkollü araç kullanmak, hız sınırı olan bir yerde hız sınırını geçmek, trafikte insan hayatını tehlikeye atacak hatalı sollama yapmak ve benzeri davranışların ceza puanları bulunmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz gibi daha duyarlı bir trafik ortamı yaratmak amaçlanmıştır.

Eğer bu 2 yıl sonrasında ceza puanınız düşükse size normal ehliyetiniz verilecektir. Bu ehliyet ile aynı davranışları yaptığınızda da zaten trafik polisinde veya radar sayesinde bir miktar ceza yemek durumunda kalacaksınız. Trafikte dikkatli olmak oldukça önemlidir. İnsan hayatını tehlikeye atacak davranışlardan uzak durmanız daha da önemlidir.

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almışolmak.

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporualmış olmak.

e. "Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Ehliyet Sınav Tarihleri 2016

Direksiyon Sınav Tarihleri

13 Şubat 2016 Ehliyet sınavı

Ana sınav:

5-6 Mart 2016

12-13 Mart 2016

Ara sınav:

26-27 Mart 2016

16-17 Nisan 2016

14-15 Mayıs 2016

14 Mayıs 2016 Ehliyet sınavı

Ana sınav:

4-5 Haziran 2016

Ara sınav:

25-26 Haziran 2016

23-24 Temmuz 2016

16 Temmuz 2016 Ehliyet sınavı

Ana sınav:

6-7 Ağustos 2016

Ara sınav:

27-28 Ağustos 2016

27 Ağustos 2016 Ehliyet sınavı

Ana sınav:

24-25 Eylül 2016

Ara sınav:

15-16 Ekim 2016

8 Ekim 2016 Ehliyet sınavı

Ana sınav:

5-6 Kasım 2016

Ara sınav:

26-27 Kasım 2016

17-18 Aralık 2016

10 Aralık 2016 Ehliyet sınavı

Ana sınav:

07-08 Ocak 2016

Ara sınav:

28-29 Ocak 2016

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.