Dolar 3 TL'yi geçti!

Dolar 3 TL'yi geçti!
Bugün resmi tatil olmasına rağmen para piyasalarında sert dalgalanmalar var. Dolar 3 TL sınırını da aştı...

 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Türkiye piyasalar kapalı olmasına karşın uluslararası piyasalarda işlemler devam ediyor.

Dün akşam Fed'in açıklamaları sonrası bu sabah küresel piyasalarda dolar 3 lira sınırına dayanmıştı.
Bugün saat 15.50 civarı dolar/TL kuru uluslararası piyasalarda oluşan fiyatlara göre 3 lirayı aştı. Kur saaat 15:52 itibarıyla 3,007 liradan el değiştiriyor.

ABD FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

ABD'de geçtiğimiz Aralık ayında 10 yıl aradan sonra faiz artışına gidilmiş ve 2016 yılı içinde 3 ya da 4 faiz artışı yapılacağı konuşulmaya başlanmıştı. O faiz artışları yılın yarısına gelmiş olmamıza rağmen halen yapılamadı. Bu durum piyasalar üzerinde ciddi bir Fed baskısı oluşmasına neden oluyor. Uzmanlar Fed'in fazi artırmasıyla beraber doların diğer ülke para birimlerine karşı güçleneceğine işaret ederken, dolar/TL kurunun da 3 liranın üzerine çıkması bekleniyor. Dün Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar tahminini 3,07'den 3,10'a revize etmesi de bu senaryonun Türkiye cephesinden de olası göründüğüne işaret ediyor.

FED TUTANAKLARI İLE NE AÇIKLANDI?

ABD Merkez Bankasının (Fed) nisan toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed yetkililerinin seçeneklerini korumak istediğini ve gelecek verilerin beklentilerini karşılaması halinde haziranda faiz artışını destekleyebileceğini ortaya koydu. Tutanaklarda, bir sonraki faiz artışına haziranda gidilebileceğine işaret eden şu ifadeler dikkati çekti: "Üyelerin çoğu, gelecek verilerin, ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanması, iş gücü piyasası şartlarının güçlenmeye devam etmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlemesiyle uyum göstermesi halinde, Komitenin haziranda faiz artışına gitmesinin uygun olacağını düşünüyor." Fed'in seçeneklerini korumak istediğine de vurgu yapılan tutanaklarda, "Üyeler, genel olarak politika seçeneklerini açık tutmanın yanı sıra kararlarını gelecek veriler ve gelişmelere göre alabilme esnekliğini korumanın uygun olacağı görüşüne vardılar" denildi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.