Emeklilerin bu yaz yüzü gülecek!

Emeklilerin bu yaz yüzü gülecek!
Bu yaz maaşlarında artış olacak emeklilerin yüzleri gülecek.

Bu yaz emekliler maaşlarında yapılacak olan artışlarda yüzleri gülecek. Ocak ayında seyyanen zam, enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışı alan emekliler şimdi yaz aylarında gelecek artışlara kilitlendi. Haziran ayında tüm emekliler için promosyon anlaşmalarının yapılması bekleniyor. Ardından Temmuz ayında SSK ve Bağ- Kur emeklileri enflasyon farkı alırken, memur emeklileri de toplu sözleşme zammı alacak. Ayrıca enflasyon farkı zammın üzerinde çıkarsa bu da memur emeklilerinin maaşına yansıyacak. 11 milyona yakın emekli artık memurlar gibi maaşlarının yattığı bankalardan promosyon alacak. Emeklilere promosyon ödenmesi için bankalar ile sıkı pazarlık yürüten Çalışma Bakanlığı, hazırlıkları tamamladı. Ulaşılan rakamı ve nasıl ödeneceğini yeni hükümet açıklayacak.

Emeklilerin en çok merak ettiği konu, promosyonun tutarı. Edinilen bilgiye göre; bankalar, emeklilere yıllık 200 lira ile 300 lira arasında promosyon ödemesi yapacak. Promosyon, 3 yıllık periyotlarla ödenecek. Bu durumda emekliler, 3 yıllık dönem için 600 lira ile 900 lira arasında bir promosyon elde edecek. Bütün bankalar emeklilere promosyon ödemesini yapacak. Emekli, hangi bankanın maaşını yatırmasını tercih ediyorsa, o bankadan promosyonunu alacak. Promosyonla ilgili müjdeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu açıklamıştı. Soylu, "Bakanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki arkadaşlar çok kapsamlı bir çalışma yaptılar. Gerek kamu bankaları gerek özel bankalarla birlikte çok iyi bir çalışma yürüttüler. Çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah yeni hükümet bu konudaki adımı atacak" demişti.
 
KAÇ LİRA ÖDENECEK

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri Ocak'ta zamlı maaşlarını aldı. Temmuz ayında hem SSK ve Bağ-Kur emeklileri hem de memur ve memur emeklileri yine zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz'da yapılacak yılın üçüncü zammının oranını enflasyon belirleyecek.
 
İŞTE ZAM HESABI

6 aylık enflasyon yüzde 4 çıkarsa, Aralık'ta maaşı 3 bin 500 lira olan bir emeklinin maaşı, Temmuz'da 384.5 lira artışla 3 bin 884 lira 50 kuruşa yükselecek. Eğer 6 aylık enflasyon yüzde 5 çıkarsa aynı kişinin maaşı 421 lira 85 kuruş artarak 3 bin 921 lira 85 kuruşa çıkacak. Aralık'ta en yüksek 3 bin 576 lira olan SSK emeklisi maaşı Temmuz'da enflasyon yüzde 4 artarsa 390 lira artış ile 3 bin 966 liraya ulaşacak. Temmuz'da enflasyon yüzde 5 olursa aynı emeklinin maaşı 4 bin 4 liraya çıkacak. Yani en yüksek SSK emeklisinin maaşı geçen yıla göre 428 lira artacak. Aralık'ta 745 lira olan en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi maaşı Temmuz zammı yüzde 4 olarak gerçekleşirse 909 lira 15 kuruşa, yüzde 5 enflasyona göre ise 917 lira 89 kuruşa yükselecek. Yani Aralık'a göre 172 lira 89 kuruş zam görmüş olacak.
 
MEMURA YÜZDE 5

Toplu sözleşme kapsamında tüm memurların ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 5 artırılacak. İlk 6 aylık enflasyonun yüzde 6'yı aşması halinde, bu rakamın üzerindeki oran enflasyon farkı olarak maaşlara eklenecek. Ancak uzmanların ilk 6 ay için yaptığı yüzde 4-5'lik enflasyon tahmini gerçekleşirse, Temmuz'da enflasyon farkı olmayacak. Memurların ve memur emeklilerinin de enflasyon farkı alıp almayacağı Haziran ayı enflasyon verisiyle kesinleşecek.

Takvim
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum