Ticari araçlarda rekor seviyeye ulaşıldı!

Ticari araçlarda rekor seviyeye ulaşıldı!
Türk otomotiv sanayisinde toplam üretimin yüzde 42'sini oluşturan ticari araçlarda, tarihi rekor seviyesine ulaşıldı.

Türk otomotiv sanayisi katma değeri daha yüksek olan ticari araç grubunda başarılı bir yılı geride bıraktı. Toplam üretimin yüzde 42'sini oluşturan ticari araçlarda tarihi rekor seviyesine ulaşıldı. İhracat yüzde 28 artarak 388 bin adede ulaştı. Her 100 ticari araçtan 86'sı ihraç edildi. Bu sonuçlar sayesinde Türk ticari araç üreticilerinin küresel arenadaki konumunda da önemli gelişmeler yaşandı. Otobüs üretiminde Avrupa birincisi, kamyonda ise ikinci olan Türkiye, 2015'te hafif ticari araç ve toplam ticari araçlarda ilk sıraya yükseldi. Dünya ticari araç üretiminde ise iki basamak yükselerek 8'inci sıraya çıktı.

Ar-ge teşvikleri

Otomotiv Sanayi Derneği OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Türkiye'nin ticari araç üretiminde küresel bir oyuncu olduğunu ve dünyadaki konumunu güçlendirdiğini söyledi. Ar-Ge teşviklerinin katkısı ile ticari araçların her alanında, küresel ürün geliştirme merkezi haline gelindiğini anlatan Önen, şöyle devam etti: "Bu konuda önemli adımlar atmayı sürdürüyoruz. Özellikle ticari araçlar sektöründe artık sadece ürettiğini değil, üretilecek ürünün fikri mülkiyet hakkı ve Ar-Ge know-how'unu ihraç eder hale geldik. Başka hiçbir ülkede bulunmayan yetkinlik ve potansiyelimizle yurtdışında üretilecek araçların tasarlanıp üretilmesini sağlamakla kalmayıp, bu araçlar sayesinde yerli yan sanayimize de yeni ihracat pazarları sağlıyoruz."

Kapasite yükseldi

Kudret Önen, son 5 yılda yeni projelerin hayata geçirilmesi ve yapılan kapasite yatırımları ile Türk otomotiv sanayisinin kapasitesinin 1.7 milyon adet seviyesine çıktığını anlattı. 2015 yılında toplam üretimin yüzde 16 artışla 1 milyon 359 bin adet seviyesine çıktığını kaydeden Önen, "İhracatımız da adet bazında yüzde 12 artış göstererek 992 bin adet seviyesine ulaştı. Otomotiv sanayimiz, 10 yıl üst üste ülkemizin toplam ihracatında sektör sıralamasında ilk sıradaki yerini koruma başarısını göstererek toplam ülke ihracatımızın yüzde 15'ini oluşturdu" şeklinde konuştu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.