Ramazan ne zaman başlıyor ? 2016

Ramazan ne zaman başlıyor ? 2016
Ramazan ne zaman başlıyor merak konusu. Müslümanların merakla beklediği Ramazan ayı yaklaşıyor. Şimdi vatandaşlar ramazan ne zaman, oruç hangi gün? diye aratıyorlar. İşte ramazan ayı ile ilgili detaylı bilgiler...

Ramazan ne zaman başlıyor? 2016 Ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kaldı. Müslümanların oruç tuttuğu ve ibadetlerini yerine getirdiği en önemli ay olan Ramazan ayının ilk sahuru 6 Haziran gecesi yapılacak. İşte 2016 Ramazan'ın başlangıç tarihi ve merak edilenler..

Müslümanların merakla beklediği Ramazan ayı yaklaşıyor. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Peki ''2016 Ramazan ayı başlangıcı ne zaman? İlk sahura ne zaman kalkılacak? ''Şeker Bayramı'' tatili kaç gün?'' Ayrıntıları haberimizden takip edebilirsiniz....

Müslümanların oruç tuttuğu ve ibadetlerini yerine getirdiği en önemli ay olan Ramazan ayının ilk sahuru 6 Haziran gecesi yapılacak. Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği, her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır.

Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tevbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği maddî ve mânevî bir terbiye ayıdır. Ramazan, içerisinde insanlık için, “bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini” taşıyan bir aydır. Ramazan, inananlar için evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem ateşinden kurtuluş ayıdır.

Ramazan, Kur’an ayıdır, oruç ayıdır. Ramazan; yaz aylarının sonunda ve güz mevsiminin başında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamındadır. Bu yağmur, nasıl yeryüzünü yıkayıp tozlardan temizliyorsa, Ramazan ayı da mü'minleri günahlardan öylece temizler.

Diğer bir anlamı da güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızmasıdır. Böyle kızgın yerde yürüyen kimsenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, zahmet ve meşakkat çeker, içi yanar. Yâhut kızgın yer ayakları yaktığı gibi Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder.
Her iki mânânın birleştiği nokta; oruçlunun bu ayda günâhlardan arınacak olmasıdır.

2016 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2016 Ramazan ayı için az bir zaman kaldı. 6 Haziran Pazartesi Ramazan'ın ilk günü. 6 Haziran gecesi tüm müslümanlar ilk sahurunu gerçekleştirecek.

2016 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

2016 yılı Ramazan Bayramı 5-6-7 Temmuz'da kutlanacak.

2016 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

06 HAZİRAN-2016 PAZARTESİ RAMAZAN’IN BAŞLANGICI
01 TEMMUZ-2016 CUMA KADİR GECESİ
04 TEMMUZ-2016 PAZARTESİ AREFE
05 TEMMUZ-2016 SALI RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
06 TEMMUZ-2016 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
07 TEMMUZ-2016 PERŞEMBE RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

İSLAM'DA RAMAZAN
 
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
 
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
 
“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”
 
Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
 
“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.