"İstanbul finans merkezi olacak"

"İstanbul finans merkezi olacak"
Kurulan ilk Kalkınma Ajansı hedefini koydu

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın kurulmasının ardından ilk olarak İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi ve İstanbul Metropolitan Alan İncelemesi projesi üzerinde çalışmak olacağını söyledi. İstanbul'un dışında 26 ilde daha kalkınma ajansı kurulacağını belirten Nazım Ekren, bu illerin ocak ya da şubat ayında netleşeceğini ifade etti. Ekren İstanbul Kalkınma Ajansı'nın İstanbul'a katkı sağlayacak projelere teknik değerlendirmenin ardından hibe yoluyla katkıda bulunacağını da dile getirdi. 

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın Kuruluşu nedeniyle düzenlenen basın toplantısına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'in yanı sıra, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve kalkınma ajansı üyeleri katıldı. 

Kalkınma ajansının Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığının koordinasyonu ile ulusal kalkınma plan ve stratejileri ile bölgeler arasındaki gelişmiş farklılığını hatta bölge içindeki gelişmişlik farkının da en aza indirmeyi hedeflediğini söyledi. 

Ajansın 10 kilişik yönetim kurulundan oluşacağını aktaran Ekren, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın ilk etapta iki önemli projeyi ele alacağını dile getirdi. Bu projelerden ilkinin İstanbul'u finans merkezi haline getirmek olduğunu vurgulayan Ekren, "Türkiye Bankalar Birliği ile başlatılan bu sürecin daha etkin bir şekilde işlemesine kalkınma ajansı katkı sağlayacak. Aynı zamanda 2009 dünya bankası ve IMF toplantıları da İstanbul'u finans merkezine hazırlayacak." diye konuştu. 

Ajansın ele alacağı ikinci önemli projenin OECD ve İBB işbirliği ile hazırlanan İstanbul Metropolitan Alan İncelemesi Projesi olacağını açıklayan Ekren, "İncelemede İstanbul'un ekonomik ve sosyal gelişme stratejileri yeniden gözden geçirilecek. Yeni küresel sistemde ihtiyacı olan yapılanmaya hızla götürecek." dedi. 

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın dışında 26 yeni ajans daha kurulacağını belirten Ekren, ajanslardan bekledikleri en önemli çalışmanın yıllık çalışma programlarını bir an önce hazırlamaları olduğunu aktardı. 

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın İstanbul'a katkı sağlayacak projeleri teknik incelemeden geçirip onayladıktan sonra hibe şeklinde destek vereceğini belirten Ekren, "İstanbul'un hangi bölgesinde olursa olsun bütün vatandaşlarımızın kurul ve kuruluşlarımızın İstanbul'a katkı sağlayacak düşünce ve projelerinde şimdiden hazırlık yapmalarını öneriyorum." İfadelerini kullandı. 

Ekren hangi kalkınma ajansı daha çok çalışıyorsa o ajansa ayrılacak kaynağın daha fazla olacağını da aktardı. 

Ekren'in konuşmasının ardından DPT yetkilisi İstanbul Kalkınma Ajansı ile ilgili detaylı sunum yaptı. İlki İstanbul'da kurulan Kalkınma Ajansı bölgesel gelişmeyle ilişkili stratejilerin hazırlanması, kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın koordinasyonunun sağlanması, girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi, yatırımların izin ve ruhsat işlemlerinin teknik takibi, kırsal kalkınma ve yerel kalkınma faaliyetlerine destek, AB fonlarının kullanılmasında aracılık ve destek gibi temel konularda görev yapacak. Kalkınma Ajansı yönetim kurulu İlin Vali, İl Genel Meclisi Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Sanayi Odası Başkanı, Ticaret Odası Başkanı ve kalkınma kurulu tarafından seçilecek üç özel kesim ya da sivil toplum temsilcisinden oluşacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.