İtalya ile, İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı Alpler'in altından rayla birbirine bağlayacak 57 kilometre uzunluğundaki Gotthard Base Tüneli 20 yılda tamamlanabildi.
İtalya ile, İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı Alpler'in altından rayla birbirine bağlayacak 57 kilometre uzunluğundaki Gotthard Base Tüneli 20 yılda tamamlanabildi.
Aynı zamanda dünyanın en derin raylı tüneli olan tren yolunun açılışında aralarında bir imamın da olduğu dini lederler de yer aldı. Ayrınca tünelde Türk firması Rönesans İnşaat'ın imzası bulunuyor
Tünel sayesinde her gün 300 tren Alp dağlarının altından saatte 250 kilometre hızla seyahat edebilecek. Zürih–Milano arası ise 2 saat 40 dakikaya düşecek.
Tünel, Avrupa kıtasının güneyi ve kuzeyi arasındaki mesafeyi İsviçre Alpler'inin altından 2 bin metre kadar kısaltacak.
Gotthard'dan yalnızca yolcular geçmeyecek, tünel sayesinde yaşlı kıta üzerindeki nakliyat daha çok demiryoluna kayacak. Alpler'de kamyonlarla zor koşullarda taşınan milyonlarca ton mal tren yoluyla kısa sürede hedefine ulaşacak.
Yaklaşık 20 milyar dolara mal olan Gotthard'ın açılışına dini liderler de katılıyor. Peder Martin Werlen, haham Marcel Yair Ebel, imam Bekim Alimi ve rahip Simona Rauch birer konuşma yaptı.
Kazı çalışmaları 14 yıl süren ve altı yıl önce tamamlanan tünelin yapımında binlerce işçi çalıştı, birçok işçi hayatını kaybetti.
Dağların altı 'Sissi' adı verilen makineyle kazıldı. Dağlardan çıkarılan 24 milyon ton kaya parçası Keops Piramidi'nden beş kat daha büyük. Başka bir ifade ile de dağdan çıkarılan kaya parçaları Zürich'ten New York'a olan mesafeyi kaplayabilir.
Tünel fikri İsviçre'de ilk olarak bundan 56 yıl önce, 1960'ta ortaya atılmıştı. Gotthard'dan önce dünyanın en uzun tüneli unvanı, 53 kilometre 9 metre ile Japonya'daki Seikan Tüneli'ndeydi.