Çöp gazı, yakıt olacak
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi katı atık düzenli depo tesislerinde toplanan evsel katı atıklardan çıkan metan gazı, sıkıştırılmış doğal gaza dönüştürülerek, elektrik üretiminde ve araçlarda yakıt olarak kullanılacak.
Katı atık depolama tesisinde toplanan evsel atıklardan çıkan metan gazının enerji üretiminde kullanılması için tesis kurulumu ve işletilmesi işini, 21 Ekim'de yapılan ihalede Güney Kore kökenli CEV firması kazandı.
Firma, 29 yıl boyunca çöpten çıkan ve çevreye olumsuz etkileri olan gazları kullanarak elektrik enerjisi üretme işini 10 milyon dolarlık yatırımla üstlendi.
CEV firması, gaz dönüşüm ve elektrik üretim tesisinin kurulumuna başladı. Ağustos 2009'da faaliyete geçecek sistemde elde edilen gazlar sıkıştırılarak çöp kamyonlarının ve iş makinelerinin yakıtı olarak kullanılacak.
İstanbul, Ankara ve Bursa'dan sonra çöpten çıkan gazları enerji üretiminde kullanmayı hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, diğer tesislerde çöpten çıkan metan gazının yüzde 50-60 civarındaki kullanılabilirlik oranını yüzde 100'e çıkaracak.
Projeyle ayrıca yıllık maliyeti bir milyon dolar olan katı atık depolama işlemini de firma yürüteceği için, Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından 29 yılda 29 milyon doların çıkmasının önüne geçilecek.
İhaleyi alan firmanın, Güney Kore'nin başkenti Seul'un katı atık depolama tesisinin de işletmeciliğini üstlenmesi nedeniyle, bayram tatilinde Seul'a giderek tesislerde incelemelerde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, firma yetkililerinden bilgi aldı.
Güzelbey, Gaziantep'te kurulacak katı atık dönüşüm tesisi ile katı atıkların küresel ısınma ve çevre kirliliğine olumsuz etkisinin önüne geçileceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.