4 asırlık cami ibadete açıldı

4 asırlık cami ibadete açıldı
400 yıllık tarihi Ahmet Cahidi Sultan Türbesi ve Camii, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tekrar ibadete açıldı.

Çanakkale'nin Eceabat İlçesi'ne bağlı Kilitbahir Köyü'ndeki 4 asırlık Ahmet Cahidi Sultan Türbesi ve Camii, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından ibadete ve ziyarete açıldı.

 

Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat İlçesi'ne bağlı Kilitbahir Köyü'nde, ülkenin dört bir yanından gelenlerin ziyaret ederek, dileklerinin gerçekleşmesi için dua edip adak adadığı, gerçekleşmesi halinde tekrar gelerek adağını yerine getirdiği 4 asırlık Ahmet Cahidi Sultan Türbesi ve Camii'nde, yaklaşık 2.5 yıl süren restorasyon çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir Bölge Müdürlüğü'nce açılan ihale sonucu, 250 bin TL harcanarak restore edilen ve 17'nci Yüzyıl'ın başlarında yapıldığı sanılan cami ile sonradan ilave edildiği düşünülen türbenin duvar ve tavanlarında oluşan çatlaklar nedeniyle güçlendirme çalışması yapıldı. İlk olarak sıvaları soyuldu.

Cahidi Sultan Külliyesinin ana yapısı olan cami ve sonradan yapıldığı sanılan ve içinde Ahmet Cahidi Sultan ile eşi Kerime Hatun'un mezarlarının bulunduğu türbe, aslına sadık kalınarak restore edildi. Çevre düzenlemesi yapıldı. Cami ve türbe şık bir ışıklandırmayla da aydınlatıldı.

Tarihi cami, Ramazan ayı ile birlikte ibadete açılırken, Ahmet Cahidi Sultan Türbesi de ziyarete açıldı. Tarihi camide Ramazan ayı nedeniyle kılınan teravih namazlarına vatandaşların ilgi fazla oldu.

AHMET CAHİDİ SULTAN KİMDİR?

Ahmet Cahidi Sultan, Kilitbahir'e 16'ncı asrın sonu ile 17'nci asrın başlarında Edirne'den gelip yerleşir. Kilitbahir'de Cahidi tarikatını kurar. Asıl adı Ahmet Efendidir. Burada Uşşaki Tekkesine geçerek şeyhlik makamına yükselir.

Kerime Hatunla evlenir ve Adem adında bir oğulları dünyaya gelir. Adem Efendi 1642'de vefat eder. Ahmet Cahidi Efendi ise 1659'da vefat eder. Kerime Hatun ile aynı türbe içinde yan yana yatıyorlar. Adem Efendi'nin kabri ise türbenin dış güney kısmında bulunuyor.

Ahmet Cahidi Efendinin Divan ve Kitabı Nasiha adında iki eseri bulunuyor. Divan manzum, Kitabı Nasiha ise nesirdir. İkisi de el yazmasıdır. İstanbul Süleymaniye kütüphanesindedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum